Mainos

Ehdokkaat linjasivat ulkopolitiikkaa

Keskustan presidenttiehdokas Esko Aho pitää ongelmana, että presidentin, pääministerin ja ulkoministerin keskeiset ulkopoliittiset tehtävät ovat saman puolueen hallussa. SDP:n presidenttiehdokkaan Tarja Halosen mukaan väittämä tarkoittaisi sitä, että presidentinvaalit olisivat myös hallitusvaalit. Ahon ja Halosen ensimmäisessä tv-tentissä keskusteltiin ulkopolitiikasta.

Halonen ja Aho olivat MTV3:n ulko- ja turvallisuuspoliittisessa vaalitentissä. Keskustelu oli vilkasta , mutta todellisia eroja heidän näkemyksissään ei ollut havaittavissa. Mukana keskustelussa olivat integraatio- ja turvallisuuspolitiikan tutkija Teija Tiilikainen ja Venäjän asioiden tutkija Markku Kivinen.

Pressat

Sekä Halonen että Aho pitivät Suomen ja Venäjän suhteita tärkeinä. EU:n kriisinhallinta-asioiden yhteydessä mielipiteet menivät niin yhteen, että Halonen tokaisi heidän olevan jo "liikuttavan samanmielisiä". Kumpikaan ei lähtenyt spekuloimaan kysymykseen siitä, mitä Suomi tekisi, jos Venäjä esittäisi uhkavaatimuksia Viron suuntaan Nato-jäsenyyshakemuksen vuoksi. Aho vastasi Suomen etuna olevan, että Venäjän ja Viron suhteet ovat kunnossa. Halonen taas muistutti jo nyt olevansa Viron ja Venäjän esiliinana niiden omasta pyynnöstä.

SDP johtaa ulkopolitiikkaa

Useassa kohdassa Aho ja Halonen esittivät samantapaiset näkemyksensä tavallaan vastakkaisista suunnista. Esimerkiksi Aho sanoi, ettei mikään viittaa Baltian tilanteen huononemiseen. Halonen taas luonnehti, että Baltian maiden tilanne menee hyvään suuntaan, kun ne pyrkivät EU:n jäseniksi. Ainoa näkyvä ero oli suhtautumisessa siihen, millä rahalla jalkaväkimiinat korvataan. Halosen mielestä tässä asiassa pitää pysyä budjettikehyksissä. Aho taas ei pitänyt tätä realistisena. Tämä erilainen näkemys tuli esiin jo ehdokkaiden tiistaisessa keskustelussa.

Sosiaalidemokraatin valinnasta ulkopolitiikan johtoon sen sijaan ehdokkaiden kesken oli luonnollisesti eri näkemys. Aho ei pidä suotava "sosiaalidemokraattisen ulkopoliittisen värisuoran" syntymistä. Halonen muistutti taas tähän, että nyt on edessä presidentinvaali. Hallitus vaihtuu eduskuntavaaleissa tai jos eduskunta muutoin niin haluaa. Kumpikin vakuutti vastustavansa kaikkia likaisia keinoja kampanjoinnissa.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.