Mainos

Ehdokkaat kiistelivät turvatakuista MTV:n vaalitentissä

Vasemmiston presidenttiehdokas Tarja Halonen uskoo Suomen saavan apua EU-mailta mahdollisessa turvallisuuspoliittisessa kriisissä, vaikka varsinaiset Unionin turvatakuut eivät olekaan voimassa. Porvarien ehdokkaan Sauli Niinistön mukaan moni näin ajatellut maa on joutunut pettymään.

Vaalitaistelun tämäniltaisesta väittelystä ei puuttunut sähköä. Uudet MTV:n Seitsemän uutisissa julkistetut kannatusluvat saivat eloa myös keskustelua seuraamaan tulleisiin ehdokkaiden uskollisimpiin kannattajiin.

Sauli Niinistö vastasi SDP:n entisen puheenjohtajan Paavo Lipposen syytöksiin, että hän olisi kokematon poliitikko presidentin varsinaisessa leipälajissa, eli ulkopolitiikassa.

- Hän on ainakin kerran tai kahdesti pyytänyt minua ulkoministeriksi, Niinistö muistutti.

Turvatakuut puhuttivat

Varsinainen keskustelu syntyi kuitenkin EU:n turvatakuista. Siitä, ovatko turvatakuut voimassa ilman hyväksyttyä EU:n perustuslakia.

- Minä uskon että suomalaisten apu on tervetullutta ja uskon, että euro- että EU-maana löydämme sellaisia kumppaneita joiden kanssa on niin syvät ystävyyden siteet, että jos meillä isostakin syystä apua tarvittaisiin, niin kyllä he tulisivat, Tarja Halonen sanaili.

Niinistö suhtautui asiaan huomattavasti pessimistisemmin.

- Näin on tietysti maailman sivu ajateltu monissa maissa ja sitten jouduttu pettymään, hän piikitteli.

Nato-kantoihin selvyyttä

Myös Nato-kannat selkeytyvät ennen vaalipäivää. Halosen mukaan Suomi luottaa tällä hetkellä omaan uskottavaan puolustukseensa. Hän huomautti, että Suomen joukot ovat Nato-yhteensopivia, eikä Suomen perustuslaissa ole mitään "Nato-kieltoa" kuten esimerkiksi Itävallalla.

- Minulla ei ole samanlaista haikailua Natoon kuin Niinistöllä, Halonen kiteytti.

Niinistö painotti, että mikäli Naton myönteinen ”eurooppalainen kehitys” jatkuu, Nato-jäsenyys saattaisi olla hyvä vaihtoehto.

- Mikäli positiivinen kehitys jatkuu, olen valmis sitä vakavasti harkitsemaan, Niinistö myönsi.

Hän kuitenkin muistutti, että viime kädessä "vain kansa voi viedä Suomen Natoon".

(MTV3)

Vaalien oikeisto-vasemmisto-asetelma tiivistyy kampanjan loppusuoralla, sanoo MTV:n uutisten politiikan toimittaja Vesa Kallionpää arvioidessaan sähäkkää vaalikeskustelua.

(Huomenta Suomi 26.01.2006)

(Kymmenen uutiset 25.01.2006)

(Presidentinvaalit: Kaksintaistelu 25.01.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.