Ehdokkaat huolissaan julkisuudesta

Presidenttiehdokkaat ovat lähes yksimielisen huolestuneita kovenevasta julkisuudesta. MTV Mediaan kuuluvan Sävelradion presidenttiehdokashaastatteluissa kysyttiin ehdokkailta heidän mielipidettään poliitikkojen kohtelusta julkisuudessa. Kaikki olivat sitä mieltä, että myös kärkipoliitikoille tulee sallia yksityiselämän suoja. Raja haluttaisiin useimmiten vetää kodin ovelle, jonka sisäpuolelle ei median sallittaisi tunkeutua.

Presidenttiehdokkaat kuuluvat niin Suomessa kuin muuallakin sellaiseen julkkisten kärkikaartiin, jota media, niin sähköinen kuin painettukin, seuraa kaikkialle. Ehdokkaita seurataan heidän vaalikiertueillaan, arkityössään, jopa kotioloissaan. Ja tämä on tietysti täysin hyväksyttävää, varsinkin, kun ehdokkaana olemiseen kuuluu maksimaalisen julkisuuden tavoitteleminen. Ehdokkaat menevät nurkumatta mukaan leikkimään lastenohjelmassa, visailemaan aikuisten viihdeohjelmiin ja avaavat vaatekaappinsa ja ruokakomeronsa kotiinsa kutsumilleen tai kutsumatta tulleille aikakaus- ja iltapäivälehdille. Puolisoita ja lapsia on näissä vaaleissa tarjoiltu tietysitä olosuhteista johtuen niukanpuoleisesti, mutta aiemmin on nähty myös puolisot estradilla piirakanleivonnasta kilpailemassa.

Vaalikampanjoiden jälkeen koittaa kuitenkin arki ja silloin ovet haluttaisiin jälleen sulkea ja palata normaalin julkisuuden piiriin. Ja tästä julkisuudesta, sen kovenemisesta ja yksityisyyden vähenemisestä ehdokkaat läpi linjan ovat huolissaan. Presidenttiehdokkaista Tarja Halonen on presidentinvirassaan havainnut yleistyneiden kännykkäkameroiden vievän yksityisyyden lähes kokonaan:

- Yhä useammin pidetään itsestään selvänä että ihmisiä saa kuvata missä tahansa. Siinä mielessä rentouttava oma aika supistuu koko ajan niin että ostaapa sitten silakkaa tai käy uimassa niin aina jollain on kännykkäkamera mukana.

Heidi Hautala puolestaan puuttuu siihen, että eräät lehdet ovat ryhtyneet maksamaan julkisuuden henkilöiden toimia koskevista tiedoista palkkioita ja antaa ilmiölle nimen:

- Luulen että esimerkiksi Saksassa tai varsinkaan itäisessä Saksassa ei tulisi kysymykseen tällainen ilmiantojärjestelmä. Siellä on kokemusta siitä toisissa tarkoitusperissä eli siitä miten valtio ja salainen poliisi on valvonut ihmisiä, jopa niin, että omassa perheessä on ilmiantaja.

Ja samasta ilmiöstä on huolissaan Kokoomuksen presidenttiehdokas Sauli Niinistökin :

- Erityisesti nuoret näyttävät olevan kiinnostuneita bongaamisesta mutta myöskin sen rahastamisesta eivätkä he selvästikään ajattele sitä, että tässä nyt toisen ihmisen kustannuksella ikäänkuin toimitaan vaan se on vaan jännää. Entäpä jos sellainen asenne muutoinkin alkaa heijastua heidän elämäänsä, että toisen ihmisen kuatannuksellahan tässä on syytä toimia...

Yksityisyyden rajoja poliitikkojen kodin seiniin liputtavat ehdokkaista mm. Kallis ja Soini. Kukaan ei kuitenkaan ilmoittaudu lainsäädännön koventamisen kannalle - pelisääntöjä haluttaisiin hakea nykyisten lakien ja media-alan sisäisten sopimusten kautta. Henrik Lax tiivistää asian sanomalla, että median toimintaperiaatteet ovat kulttuurikysymys.

Ja lopuksi; kovimminhan on julkisuus riepotellut presidenttiehdokas Matti Vanhasta hänen avioeronsa ja väitettyjen naisseikkailujensa yhteydessä; Vanhanen itse toteaa julkisuusmyllystä näin:

- Poliitikoillekin pitää kuulua oikeus yksityisyyteen. Kun me politiikkaan ryhdymme, niin ei se tarkoita sitä, että samalla pitäisi yksityisyys levittää täysin auki. Täytyy olla edes muutama tunti vuorokaudessa oikeutta yksityisyyteen, eikä se kuulu muille!

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat