Ehdokaat tyytyväisiä Oulun piispanvaalitapaan

Oulun hiippakunnan piispanvaaliehdokkaat pitävät uutta piispanvaalitapaa pääosin toimivana. Heidän mukaansa jo vaalin ensimmäinen kierros osoitti, että ehdokasasetteluun perustuva malli tuo valintaan lisää avoimuutta: ehdokkaat ja heidän mielipiteensä tulevat entistä lähemmäksi ja tutummiksi tavalliselle ihmiselle.

Vaalin toinen kierros on vuorossa maanantaina. Tuolloin selviää, onko Suomen pohjoisimman hiippakunnan seuraava piispa Turun Katariinanseurakunnan kirkkoherra Samuel Salmi vai Oulun hiippakunnan pääsihteeri Keijo Nissilä. He saivat eniten ääniä kaksi viikkoa sitten käydyssä ensitaistossa. Kisasta putosivat päätoimittaja Jaakko Elenius, Suomen teologisen instituutin pääsihteeri Eero Junkkaala sekä dosentti Risto Ahonen.

Oulun hiippakunnan piispanvaalissa on ensimmäistä kertaa käytössä paitsi pakollinen ehdokasasettelu ja tarvittaessa vaalin kaksivaiheisuus myös se, että valitsijoista puolet on maallikoita. Piispan nimityskään ei suju enää entiseen malliin. Se on siirtynyt presidentiltä tuomiokapitulille, joka antaa valtakirjan virkaan vaalin voittajalle.

"Kohti suoraa kansanvaalia"


Päätoimittaja Jaakko Elenius uskoo, että piispanvaalin kehittelyssä ollaan vasta puolitiessä. Ihanteena kun olisi yleinen ja yhtäläinen äänioikeus.

-En panisi pahakseni, vaikka piispanvaalikin olisi suora kansanvaali eli hiippakunnassa kaikki kirkon jäsenet olisivat äänioikeutettuja, Elenius tuumaa. Hänen mukaansa nyt käyttöön otettu menettely lähentää piispaa tavallisiin ihmisiin. Suora kansanvaali tekisi piispasta kuitenkin vieläkin kansanomaisemman vähän samaan tapaan kuin suora kansanvaali teki presidentistä.

-Piispa ei enää asioisi ylätasolla, vaan hänelle tulisi vähintään moraalinen velvollisuus pitää suoraa yhteyttä ihmisiin eri puolilla hiippakuntaa. Eleniuksen mielestä myös piispanvaalin kestossa olisi kehittelyn varaa. Puoli vuotta kestävä jakso kuormittaa suotta niin ehdokkaita kuin hiippakuntaakin.

Tentti toisellekin kierrokselle

Toiselle vaalikierrokselle päässyt Samuel Salmi pitää vaalien tähänastisia vaikutelmia myönteisinä. Ehdokkaiden taustat ja ajattelumaailma ovat tulleet esille paljon tarkemmin kuin aiemmissa vaaleissa.

-Ensimmäisellä kierroksella oli yhteinen vaalitentti. Kenties olisi paikallaan, että myös toisella kierroksella olisi vielä jokin yhteinen tilaisuus, Salmi esittää. Myös kilpakumppani Nissilä pitää uutta vaalijärjestelmää oikeudenmukaisena.

-Parasta siinä on, että vaali on hiippakunnan oma asia niin ehdokasasettelun kuin lopullisen valtakirjan antamisen osalta. Junkkaala ja Ahonen kiittelevät vaalien avoimuutta. Selkeyttä menettelyyn toi se, että ehdokkaat olivat tiedossa ja heitä pystyttiin haastattelemaan.

Ääniä ei jätetä perinnöksi


Piispakisasta pudonneet Elenius, Junkkaala ja Ahonen eivät suostu antamaan äänestäjilleen ohjeita vaalien toiselle kierrokselle.

-Molemmat (Salmi ja Nissilä) ovat hyviä ystäviäni. Lisäksi äänestäjäni ovat hyvin itsenäisiä ja riippumattomia, Ahonen perustelee kantaansa. Elenius puolestaan kommentoi, ettei vaaleissa ehdolla ollut voi olla "yhdenkään äänen herra". Sananvalta kuuluu äänestäjille.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat