Egyptissä karsitaan teollisuuspäästöjä

Teollisuus on Egyptin pahin saastuttaja ja ongelmallisimpia ovat valtion omistamat vanhat tehtaat. Niiden päästöjen toivotaan vähenevän yksityistämisen myötä.

Egyptin teollisuuden päästöjä on yritetty saada kuriin Maailmanpankin ja Suomen tuella. Tehtävä on valtava, sillä maassa on tuhansia teollisuuslaitoksia, joita päästöongelmat eivät kiinnosta. Seitsemänvuotisen hankkeen aikana päästövähennyksiä on toteutettu parillakymmenellä tehtaalla.

Lähi-idän suurimmassa kanateurastamossa ja lihanjalostuslaitoksessa käsitellään päivässä 100 000 kanaa. Aiemmin laitoksen jätevedet laskettiin tehtaan viereen lampeen. Nyt ne käsitellään omassa jätevedenpuhdistamossa. Puhdistamon rakentamista varten yritys sai lainaa maailmanpankilta.

Viidesosa lainasta muutettiin lahja-avuksi, koska halutut ympäristöhyödyt saavutettiin. Tämä tehdas on yksi niistä 23 laitoksesta, joilla on seitsemän vuoden aikana saatu aikaan päästövähennyksiä.

- Kaikki nämä projektit ovat kokeiluhankkeita. Niistä voivat muut tehtaat ottaa mallia, teollisuusyksikön johtaja Hanan El Hadary Egyptin ympäristöministeriöstä kertoo.

Teollisuuslaitosten houkutteleminen mukaan päästövähennyshankkeisiin on ollut työlästä.

- Vaikeinta on saada omistajat ymmärtämään teollisuuden päästöongelman suuruus ja sen vaikutus ihmisten terveyteen. Toiseksi vaikeinta on todistaa, että päästövähennyksiin sijoitetut rahat tuovat yritykselle myös taloudellista hyötyä.

Teollisuus on Egyptin pahin saastuttaja ja kaikkein ongelmallisimpia ovat valtion omistamat vanhat tehtaat. Niiden päästöjen toivotaan vähenevän käynnissä olevan yksityistämisen myötä.

- Yleensä yksityistetyt valtionyhtiöt rupeavat hoitamaan asioita paremmin, mutta se on pitkällinen prosessi, projektipäällikkö Raimo Lilja Teollisuuden päästövähennysprojektista sanoo.

Jos seitsemässä vuodessa on saatu päästöjä vähennettyä 23:lla tehtaalla, voi vain kuvitella, kuinka kauan aikaa kuluu ennen kuin kaikki Egyptin 24 000 teollisuuslaitosta on modernisoitu.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 28.04.2004).

Lue myös:

    Uusimmat