Egyptissä juhlittiin - muissa arabimaissa virtasi veri

Miljoonat egyptiläiset virtasivat tänään Kairon keskustaan juhlimaan presidentti Hosni Mubarakin kaatumista. Kansannousun johtajat olivat kutsuneet koolle voitonmarssin, jolla kunnioitettiin kansannousussa kuolleita sekä muistutettiin maata johtavia kenraaleja kansan tahdosta ja voimasta.

- Olet egyptiläinen -- nosta pääsi korkealle, kehotti Tahrir-aukion lippumeren keskellä kohonnut juliste.

Muualla arabimaailmassa hallitusten vastaisten mielenosoitusten aalto sen sijaan jatkui, ja etenkin Jemenissä ja Bahrainissa oli levotonta.

Jemenissä Taezin kaupungissa mielenosoittajajoukon keskelle heitetty käsikranaatti tappoi kaksi ihmistä ja haavoitti miltei 30:tä. Paikallisen viranomainen kertoi, että kranaatti heitettiin autosta, joka oli varustettu viranomaisrekisterikilvin. Yhteenottoja oli myös pääkaupungissa ja Adenissa, missä kuoli ainakin kolme ihmistä.

Bahrainin pääkaupungissa Manamassa turvallisuusjoukot avasivat tulen mielenosoittajia kohti ja haavoittivat kymmeniä.

Libyassa sotilaat pitivät vahtia Bengasin kaupungissa, joka oli ollut edellispäivänä johtaja Muammar Gaddafin vastaisten protestien keskuspaikkoja. Human Rights Watch -järjestön keräämien tietojen mukaan Libyan turvallisuusjoukot surmasivat torstai-illan ja perjantain vastaisen yön aikana ainakin 24 mielenosoittajaa Al-Baidassa ja Bengasissa.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat