Egyptissä etsitään kompromissia presidentin valtaoikeuskiistaan

Egyptin presidentti Mohamed Mursi nostatti viime viikolla ennennäkemättömän vastalauseiden myrskyn laajentamalla valtaoikeuksiaan.

Tuomarit ja toimittajat uhkasivat lakoilla, ja kansa lähti taas kerran kaduille: sekä vastustamaan että puolustamaan presidenttiä.

Liberaali oppositio Mohamed ElBaradein johdolla on leimannut Mursin uudeksi faaraoksi, joka on vienyt Egyptin vallankumouksesta diktatuuriin.

Mursi määräsi viime viikolla, että presidentin antamiin lakeihin ja määräyksiin ei voi hakea muutosta tuomioistuimissa. Määräys koski myös maan korkeinta oikeusastetta, perustuslakituomioistuinta.

Kriisiin on haettu ratkaisua Mursin ja perustuslakituomioistuimen välisissä neuvotteluissa. Tuomioistuimesta viestitettiin jo ennen tapaamista sovinnon henkeä kertomalla, että laajennetut valtaoikeudet koskisivat ainoastaan presidentin toimialaa.

Tahririn aukiolle leiriytyneet mielenosoittajat eivät innostuneet kompromisseista.

– Määräystä on aivan turha mennä muuttelemaan. Se on peruttava, sanoi Tarek Ahmed, 26, uutistoimisto Reutersille.

"Pattitilanteesta oli päästävä"

Lähi-itää tutkiva Susanne Dahlgren Helsingin yliopistosta arvioi, että presidentti Mursin itsevaltaisissa toimissa piilee myös myönteisiä mahdollisuuksia.

– Nykyisestä pattitilanteesta oli päästävä eteenpäin. Parlamenttivaaleja ei voida pitää ennen kuin perustuslakia säätävä neuvosto on saanut työnsä valmiiksi.

Egyptin tie kohti demokratiaa tyssäsi kesällä, kun vastavalittu parlamentti hajotettiin perustuslain vastaisena. Parlamentti oli kuitenkin ehtinyt nimetä perustuslakia laativan neuvoston, jossa enemmistönä olivat vaaleissa menestyneet islamistit.

Vastalauseena islamistien vahvalle asemalle lähes kaikki liberaalit ovat jättäneet neuvoston. Viime aikoina on liikkunut huhuja, joiden mukaan perustuslakituomioistuin olisi ollut hajottamassa neuvoston.

Mursi antoi määräyksellään neuvostolle immuniteetin, mutta vaati myös että perustuslain on oltava valmis helmikuussa.

"Vallankumousta puolustetaan"

Presidentti perusteli valtaoikeuksiensa kasvattamista viime vuoden vallankumouksen puolustamisella.

Dahlgrenin mielestä vallankumouksen tulosten puolustamisesta kielii ainakin se, että Mursi määräsi syrjäytetyn presidentin Hosni Mubarakin ja tämän valtapiirin uudelleen syytteeseen mielenosoittajien tappamisesta ja muista väkivallanteoista vallankumouksen aikana.

– Viime oikeudenkäynnissähän he pääsivät kuin koira veräjästä.

Uuteen syyniin ovat tulossa niin ikään entistä valtaklikkiä koskevat korruptiosyytökset. Mursi erotti myös yleisen syyttäjän, jota kaikki vallankumousta tukeneet piirit ovat vastustaneet.

Dahlgrenin mukaan Egyptin liberaali oppositio ElBaradein johdolla on vaarassa menettää paljon vaikutusvaltaansa, jos se torjuu presidentin kutsun neuvotella uudesta perustuslaista.

– Tässä vaiheessa on kuitenkin hyvä, että reaktio Mursin itsevaltaisia toimia vastaan on ollut näin voimakas. Nyt täytyy vain odottaa, miten Egyptissä niin tyypillinen poliittinen peli jatkuu, hän summaa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat