Mainos

Egyptissä alkoi ääntenlasku

Egyptin vaalihuoneistot ovat sulkeutuneet ja presidentinvaalin ääntenlasku on aloitettu. Tuloksia odotetaan aikaisintaan huomisiltana.

Ääntenlasku Egyptin ensimmäisessä monen ehdokkaan presidentinvaalissa on alkanut. Äänestys päättyi virallisesti iltakymmeneltä. Tuloksia odotetaan aikaisintaan huomisiltana.

Vaaleja ovat leimanneet vilppi- ja väkivaltasyytökset. Vaaliviranomaisten mukaan äänestysaktiivisuus oli runsasta, mutta egyptiläiset tarkkailijat ja uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtajat raportoivat päinvastaista.

Riippumattomat vaalitarkkailijaryhmät ovat kertoneet, että niiden tarkkailijoilta on evätty pääsy vaalipaikoille ja että joitakuita on jopa piesty. Vaalilautakunta ilmoitti äänestyksen alettua, että riippumattomat tarkkailijat päästettäisiin vaalihuoneistoihin. Niin ei kuitenkaan tarkkailijoiden edustajien mukaan tapahtunut.

Kansalaisjärjestöjen edustajat sanovat myös, että useat äänestyspaikat on merkitty puutteellisesti ja äänestäjien on ollut vaikea löytää niitä. Heidän mukaansa useimpien vaalihuoneistojen eteen on sijoitettu presidentti Hosni Mubarakin kampanja-aineistoa.

Vaikka Mubarakilla oli nyt vaaleissa yhdeksän haastajaa, hänet valittaneen viidennelle kuusivuotiskaudelleen runsasväkisimmän arabimaan johtoon. Egyptissä on yhä voimassa poikkeustila, joka julistettiin 1981 presidentti Anwar Sadatin murhan jälkeen.

Aiemmissa vaaleissa Mubarak on ollut ainoa ehdokas ja äänestysaktiivisuus on ollut heikkoa - joissakin vaaleissa vain kymmenen prosenttia. Nyt Mubarak joutui sallimaan muidenkin ehdokkaiden osallistumisen egyptiläisten kansalaisjärjestöjen sekä Yhdysvaltain demokratiavaateiden alla.

"Mubarak on kohtalomme"

Mubarak lupasi vaalikampanjassaan luoda uusia työpaikkoja ja nostaa vähimmäispalkkoja. Valovoimaisin vastaehdokas, liberaalisen Ghad-puolueen Ayman Nur, sanoi tarvitsevansa vain kaksi vuotta uudistaakseen maata enemmän kuin Mubarak teki 24 vuoden aikana.

- Uskoisin äänestäväni Mubarakia. Hän on vanha, eikä hänellä ole enää mitään menetettävää. Ehkä hän päättää jättää jälkeensä demokratian perinnön. Muut ovat liian vallan- ja rahanhimoisia, sanoi 27-vuotias autoilija Amr Ezz al-Arab Kairossa.

Työtön 49-vuotias Alaeddin Mahmud puolestaan sanoo, ettei usko Mubarakin pitävän vaalilupauksiaan uusista työpaikoista, mutta sanoi silti äänestävänsä tätä.

- Mubarak on kohtalomme.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.