Mainos

Egyptin sisäministeri erosi verilöylyn takia

Egyptin sisäministeri Hassan al-Alfi erosi tänään tehtävästään Luxorissa tehdyn verisen murhaiskun jälkeen. Erosta kertoivat presidentinkansliaa lähellä olevat lähteet.

Eroilmoitus oli odotettu, sillä presidentti Hosni Mubarak on arvostellut kärkevästi Luxorin turvatoimia. Mubarak syytti suoraan Alfia epäonnistumisesta molempien vieraillessa verilöylyn tapahtumapaikalla.

Mubarak lupaa tehostaa turvatoimia

Egyptin presidentti Hosni Mubarak lupaa tehostaa turvatoimia matkailijoiden suojelemiseksi terroristeilta. Hän myöntää, että turvatoimet olivat pettäneet Luxorissa. Uusi turvasuunnitelma laaditaan vuorokauden kuluessa puutteiden korjaamiseksi. Presidentti Mubarak tutustui tänään Luxorin verilöylyn tapahtumapaikkaan, jossa liki 70 ihmistä menehtyi terroristien luoteihin eilen.

Terroriteon tekijä paljastunut

Eilisen terroriteon takana on poliisin mukaan Jamaa Islamiya -ryhmä. Ryhmä on jättänyt viestejä, joissa se sanoo tehneensä 67 ihmishenkeä vaatineen hyökkäyksen. Jamaa Islamiya sanoi lausunnossaan tehneensä iskun, jotta sen Yhdysvalloissa vangittuna oleva johtaja, sheikki Omar Abdel Rahman vapautettaisiin.

Ryhmän mukaan sen jäsenet yrittivät ottaa turistit panttivangeiksi, joiden avulla Yhdysvaltoja olisi painostettu vapauttamaan Abdel Rahman. Hän istuu vankeustuomiota suunnitelmista World Trade Centerin räjäyttämiseksi vuonna 1993. Ryhmä vaatii myös muiden Egyptissä ja Yhdysvalloissa vankeudessa olevien jäsentensä vapauttamista.

Ryhmä on kohdistanut terrori-iskunsa poliiseihin, Egyptin koptilaiskristilliseen yhteisöön sekä turisteihin. Iskuissa on kuollut 1 300 ihmistä, joista 100 on ollut turisteja.

Presidentti Mubarakin murhayrityksen jälkeen Addis Abebassa kaksi vuotta sitten, Jamaa Islamiya on ottanut kohteekseen myös maita, joiden se epäilee olevan yhteistyössä Kairon kanssa ääri-islamilaisia vastaan. Jamaa Islamiyan sotilaat ovat valtaosin nuoria miehiä, jotka ovat taistelleet Afganistanin mujaheedien rinnalla neuvostojoukkoja vastaan. Ryhmällä on vankka asema Egyptissä ja huolimatta viimeviikkoisista pidätyksistä, se jatkaa taisteluaan.

Egyptin johtava sunnimuslimi on tuominnut iskun. Sunnien korkein viranomainen Al-Azharin sheikki sanoo, että hyökkäys turisteja vastaan on islamin vastainen. Sunnijohtaja pitää hyökkäystä rikoksena. Hän sanoo, että turistit ovat vieraita, joita pitää suojella.

Uhrien ruumiita alettu kuljettaa kotiin

Egyptin viranomaiset ovat alkaneet siirtää 57:n Luxorissa tapetun turistin ruumiita kotiinkuljetusta varten. Turistien ruumiit kuljetetaan Kairossa sijaitsevalle sotilaslentokentälle, josta suurlähetystöt hoitavat ne eteenpäin.

Eilisen terroriteon uhrien joukossa oli muun muassa japanilaisia, sveitsiläisiä, brittejä ja saksalaisia.

Kiihkoislamilaisia epäillään syyllisiksi verilöylyyn. Poliiseiksi pukeutuneet terroristit kohdistivat iskunsa turisteihin, jotka olivat tutustumassa Hatshepsutin temppeliin Luxorissa. Temppeli on yksi suosituimmista turistikohteista.

Arafat ja Netanyahu ilmaisivat osanottonsa

Palestiinalaisten johtaja Jasser Arafat lähetti myöhään eilen osanottosähkeen Egyptin presidentille Hosni Mubarakille. Sähkeessä tuomitaan ankarasti ääri-islamilaisen Gamaa Islamiya -ryhmän eilinen hyökkäys.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu puolestaan ilmaisi osanottonsa puhelimitse. Myös useat muut valtionpäämiehet ovat tuominneet Luxorissa tapahtuneen hyökkäyksen. YK:n pääsihteerin Kofi Annanin lehdistöedustaja luonnehti lausunnossaan tekoa "mielettömäksi". (STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.