Mainos

Egyptin rauhankeskustelut peruttu

Täksi päiväksi sovitut Lähi-idän rauhaan tähtäävät neuvottelut on osittain peruttu. Israelin pääministeriä ei nähdä tänään Egyptissä.

-

Israelin pääministerin Ehud Barakin ja palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin piti tavata tänään Egyptissä Sharm el-Sheikhin kokouksessa. Osapuolten oli määrä keskustella Lähi-idän tilanteesta Egyptin presidentin Hosni Mubarakin kanssa.

Egyptin hallituksen edustajan mukaan tänään tapaavat vain Arafat ja Mubarak. Tapaamispaikkakin on muuttunut Kairoon. Sharm el-Sheikhin kokouksen peruuntumisen syistä ei ole vielä tietoa.

Rauha lähempänä kuin koskaan

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton sanoi illalla, että osapuolet ovat lähempänä rauhansopimusta kuin koskaan aikaisemmin. Palestiinalaisilta odotetaan kuitenkin yhä selkeää vastausta Clintonin esittämään rauhanehdotukseen.

Valkoinen talo on vahvistanut, että palestiinalaiset ovat lähettäneet Clintonille tämän rauhanaloitetta koskevan kirjeen. Vielä on epäselvää hylkäsivätkö palestiinalaiset esityksen vai halusivatko he täsmennyksiä joihinkin kohtiin. Johtavan palestiinalaisneuvottelijan Saeb Erekatin mukaan vastausta aloitteeseen ei voitu vielä antaa, koska lisäselvitykset ovat tarpeen. -Palestiinalaiset lähettivät asiaa koskevan kirjeen Clintonille, Erekat kertoi Israelin radiossa.

Nimettömänä pysytellyt korkea palestiinalaisvirkamies sanoi kuitenkin uutistoimisto Reutersille, että kirjeessä torjuttiin Clintonin esitys. Virallista vahvistusta asialle ei saatu. Palestiinalaisten johdon on vielä keskusteltava muun muassa joidenkin arabimaiden kanssa, sanoi puolestaan nimettömänä pysytellyt palestiinalainen virkamies uutistoimisto AFP:lle.

Clinton antoi aiemmin osapuolille eiliseen asti aikaa ottaa kantaa hänen esittämäänsä rauhanaloitteeseen. Eilen amerikkalaistahot antoivat kuitenkin ymmärtää, ettei aikataulu ollut ehdoton, vaan aikaa kannanottoon on loppuviikko.

Ben Ami kannattaa rauhansopimusta

Israelin ulkoministeri Shlomo Ben Ami sanoi tiistaina, että Israelin tulisi hyväksyä Clintonin rauhansuunnitelma. Ben Amin mukaan rauhansopimuksen toteutuminen vaatii muun muassa kansainvälisten joukkojen sijoittamista alueelle turvaamaan väkivaltaisuuksien lopettamista.

Barak kokosi eilen turvallisuusneuvostonsa muotoilemaan vastausta Clintonille. Clintonin suunnitelma hakee tiettävästi ratkaisua tärkeimpiin kiistakysymyksiin, kuten Jerusalemin ja juutalaissiirtokuntien asemaan.
(MTV3-STT-AFP-Reuters-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.