Mainos

Egyptin Mubarak luopuu vallasta vain osittain

Egyptin presidentti Hosni Mubarak aikoo siirtää osan vallasta varapresidentti Omar Suleimanille. perustuslain mukaisesti. Mubarak ilmoitti asiasta televisiopuheessaan myöhään illalla.

Hän ei kuitenkaan ilmoittanut erostaan, kuten etukäteen oli arveltu. Presidentti vakuutti pysyvänsä Egyptissä eikä aio lähteä maanpakoon.

- Olen tietoinen tämän tienhaaran (vallanvaihdon) vaaroista, ja se pakottaa meidät ajattelemaan ennen kaikkea maamme etua, Mubarak perusteli ilmoitustaan.

Parikymmentä minuuttia kestäneen puheensa aluksi hän pahoitteli väkivaltaisiksi yltyneiden mielenosoitusten kuolonuhreja. Mubarakin mukaan uhrit "eivät kuolleet turhaan".

Mubarak vakuutti myös edelleen sitä, ettei aio asettua enää ehdolle syyskuussa pidettävissä presidentinvaaleissa. Hän lupasi samalla, että seuraavista vaaleista tulee vapaat ja rehelliset.

Mubarakin mukaan Egypti on siirtymässä päivä päivältä kohti rauhanomaista vallansiirtoa. Hän ilmoitti tv-puheessaan myös muutoksista perustuslakiin.

Presidentti arvosteli myös uhmakkaasti ulkovaltoja, jotka ovat pakottaneet hänet kiihdyttämään Egyptin siirtymistä demokratiaan.

- En ole koskaan kumarrellut ulkomaisten määräysten alla.

Sadattuhannet ihmiset olivat kerääntyneet Kairon Tahrir-aukiolle kuuntelemaan Mubarakin puhetta. Jo kahden viikon ajan mieltään osoittanut väkijoukko raivostui, kun ilmoitusta odotetusta erosta ei tullutkaan.

(MTV3 - AFP - Reuters - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.