Mainos

"Egyptin kriisi ei vaikuta maan ulkopolitiikkaan"

Egyptin kriisi on vienyt Yhdysvallat kiperään ja arkaluontoiseen tilanteeseen. Sen vahva liittolaismaa on täysin sekavassa tilanteessa.

Egyptin tilanne huolestuttaa ulkovaltoja, mutta asiantuntijan mukaan kyse on sisäpolitiikasta, eikä ulkopolitiikasta.

- Kun katsomme sitä, mikä on todella tärkeää Kairon kaduilla, se on reaktio yksinomaan Egyptin tilanteeseen, puute taloudellisista mahdollisuuksista tai mahdollisuus vaikuttaa poliittiseen prosessiin. Kyseessä ei ole Egyptin ulkopolitiikan hylkääminen, eikä alueella olevien maiden torjuminen. Kyseessä on se mitä on tapahtunut ja ei ole tapahtunut viimeisten kolmenkymmenen vuoden aikana Mubarakin hallitessa, sanoo tutkija Ken Gude Center for American Progress -järjestöstä.

Hän ei myöskään usko, että muslimiveljeskunnan mukaantulo uuteen hallintoon olisi vaaraksi.

- On epätodennäköistä, että muslimiveljeskunnan tai islamilaisliikkeiden ulkopolitiikka tai suhde ulkovaltoihin kuten Israeliin, olisivat tärkeimpiä tekijöitä niiden politiikassa.

Yhdysvallat on suunnannut vuosittain Egyptille talousapua puolitoista miljardia dollaria, josta valtaosa on mennyt armeijalle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että amerikkalaiset voisivat komennella armeijaa mielensä mukaan.

- Egyptin armeijan suhde Yhdysvaltoihin on voimakas ja se on jatkunut vuosikymmeniä, mutta on virhe olettaa, että se antaisi Yhdysvalloille oikeiden määrätä sen tekemisistä, Gude muistuttaa

Tutkija uskoo, että Mubarakin päivät presidenttinä ovat luetut.

- On todella epätodennäköistä, että hän pysyy vallassa elokuun loppuun, jolloin hänen kautensa päättyy. Vallassa oleva eliitti on alkanut hyväksyä tosiseikan, että Mubarakin kausi on pian ohi.

(MTV3)

Katso Päivi Sinisalon raportti Washingtonista: (Huomenta Suomi 7.2.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.