Egyptin armeijaa syytetään mielenosoittajien kiduttamisesta

Egyptin armeijan sotilaat ovat pidättäneet salassa satoja, ehkä jopa tuhansia hallituksen vastustajia sen jälkeen kun mielenosoitukset presidentti Hosni Mubarakia vastaan alkoivat, väittää brittilehti The Guardian.

Lehden haastattelemien pidätettyinä olleiden henkilöiden mukaan ainakin osaa pidätetyistä on kidutettu. Egyptiläisten ihmisoikeusjärjestöjen mukaan monet perheet etsivät epätoivoisina sukulaisiaan, jotka ovat kadonneet armeijan hoiviin.

- Heillä oli pistin, jolla he uhkasivat raiskata minut. Sitten he heiluttelivat sitä jalkojeni välissä. He sanoivat, että voisin kuolla sinne tai voisin kadota vankilaan eikä kukaan saisi koskaan tietää. Kiduttaminen oli kivuliasta, mutta ajatus katoamisesta sotilasvankilaan oli todella pelottava, kuvailee Guardianin haastattelema 23-vuotias Ashraf.

Ashraf vapautettiin 18 tuntia kestäneen pidätyksen jälkeen. Häntä varoitettiin palaamasta mielenosoitusten pääpaikalle Kairon Tahrir-aukiolle.

Sotilaat ovat toistuvasti vakuuttaneet olevansa mahdollisimman neutraaleja Egyptin tulenarassa tilanteessa. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan tämä ei pidä kuitenkaan paikkaansa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat