Mainos

Egyptin armeija pitäytyy vallassa

Mielenosoittajat syyttävät Egyptin asevoimia vallankaappauksesta.

He pelkäävät kenraalien pitäytyvän vallassa, koska presidentinvaalien tulosten julkistamista lykättiin viime hetkellä.

Keskusvaalilautakunnan oli määrä paljastaa vaalien voittaja torstaina. Viranomaiset ilmoittivat kuitenkin tarvitsevansa lisää aikaa, koska molemmat ehdokkaat Mohamed Mursi ja Ahmed Shafik ovat valittaneet vilpistä.

Tuhannet mielenosoittajat uhkaavat pysyä Tahririn aukiolla, kunnes Muslimiveljeskunnan ehdokas Mursi on todettu voittajaksi. Shafikia pidetään vanhan vallan edustajana, koska hän oli entisen presidentin Hosni Mubarakin viimeinen pääministeri.

– Poistumme aukiolta vasta kun olemme saavuttaneet vallankumouksen tavoitteet, julisti eräs protestijohtaja.

Egyptin pitäisi siirtyä siviilihallintoon kesäkuun loppuun mennessä, mutta sotilasneuvoston epäillään jäävän valtaan jopa vuosiksi. Kenraalit ovat hallinneet maata Mubarakin väistymisestä lähtien.

"Valtaa ei siirretä siviileille"

Levottomuutta lietsoo myös se, että armeija on saanut taas oikeuden pidättää siviilejä ja kuulustella heitä sotilastuomioistuimissa. Kenraalien odotetaan vaikuttavan myös tulevan presidentin hallinnossa.

– Kaikki viittaa siihen, ettei valtaa todellisuudessa siirretä siviileille 30. kesäkuuta, arvioi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin asiantuntija Joe Stork.

Muslimiveljeskunnan mukaan armeija pyrkii estämään islamilaisen liikkeen valtaannousun. Tätä pidetään myös parlamentin viimeviikkoisen hajottamisen oikeana syynä.

Erotetun parlamentin puhemies Saad al-Katatni vakuutti, että Muslimiveljeskunta on aseeton ja se jatkaa kamppailuaan rauhanomaisesti.

Al-Katatni puhui sovinnollisesti, vaikka kansanedustajia ei enää päästetä parlamenttitalolle. Hänen mielestään armeija ansaitsee kiitoksen Mubarakin syrjäyttämisestä.

– Sotilailla oli merkittävä rooli vallankumouksessa ja siirtymäkauden hallinnoimisessa. Palatkaa nyt kuitenkin kasarmeille hoitamaan varsinaista tehtäväänne, al-Katatni vetosi.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.