Mainos

Egyptiläiset tutkimaan onnettomuuskoneen nauhoitteita

Joukko egyptiläisiä asiantuntijoita liittyy Egypt Airin lento-onnettomuuden tutkijoiden joukkoon.

Lentoturvallisuustutkijoista ja teknisistä asiantuntijoista koostuva ryhmä lähti Egyptistä kohti Yhdysvaltoja tänään.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n tutkijat ovat puolestaan Egyptissä avustamassa paikallisia viranomaisia onnettomuuden syiden selvityksessä.Amerikkalaistutkijat keskittyvät ennen muuta koneen lentäjien taustoihin.

Molempien maiden edustajat korostavat sitä, että vaikka FBI on paikalla, niin kysymyksessä ei ole rikostutkinta, pelkästään virka-apu. Egyptiläiset eivät ole hyväksyneet amerikkalaisteoriaa, jonka mukaan joku koneen miehistön jäsenistä on mahdollisesti aiheuttanut tahallaan koneen mereensyöksyn.

Ohjaamonauhoitteissa kuultu koneen toisen perämiehen lausuma lyhyt rukous ei liity egyptiläisten mukaan millään lailla mahdolliseen itsemurhaan.

Yhdysvaltoihin matkustavien egyptiläisten tutkijoiden joukossa on psykologi sekä äänien analysointiin perehtynyt asiantuntija. Heidän tehtävänään on tutkia juuri koneen ohjaamonauhoitteita. Aiemmin julkisuudessa on väitetty, että nauhoituksen mukaan ohjaimissa ollut perämies olisi sanonut "olen tehnyt päätökseni".

Tällaista lausetta nauhalla ei kuitenkaan ole. Osa egyptiläisistä uskoo, että Yhdysvallat koittaa peitellä joko teknistä vikaa tai sabotaasia, jonka kohteena olivat lennolla mukana olleet egyptiläisupseerit.

Egypt Airin lentoturmaa tutkineet Yhdysvaltain liikenneturvallisuusviranomaiset olivat valmiit jo viikko sitten siirtämään tutkinnan rikostapauksena FBI:lle. Egyptiläisten painostuksesta päätöstä kuitenkin siirrettiin.

Lokakuun lopussa Yhdysvaltain itärannikolla mereensyöksynyt Egypt Airin lento 990 oli matkalla Kairoon. New Yorkista lähtenyt kone putosi noin puoli tuntia lähtönsä jälkeen ja kaikki koneessa olleet 217 ihmistä saivat surmansa.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja