Mainos

Egyptiläinen turvallisuusekspertti uskoo terrori-iskujen jatkuvan

MTV:n Kairossa haastattelema turvallisuusasiantuntija pitää Muslimiveljeskuntaa syyllisenä Kairon pommi-iskuihin, koska veljeskunta rahoittaa iskut tehnyttä islamistijärjestöä.

Presidentti Mubarakin aikana Egyptin sisäministeriössä salaisen poliisin johtopaikalla työskennellyt asiantuntija suostuu omaan turvallisuuteensa vedoten esittäytymään vain sukunimellä Mansour.

Hän jäi virallisesti eläkkeelle, kun Egyptin salainen poliisi lakkautettiin kolme vuotta sitten vallankumouksen jälkeen. Mansour on työskennellyt sen jälkeen konsulttina ja asiantuntijana.

– Perjantaina Kairossa räjähtäneistä neljästä pommista vain ensimmäinen oli ammattilaisten työtä, kolme muuta olivat yksinkertaisia ja harrastajatasoisia kyhäelmiä, Mansour sanoo.

Hän uskoo, ettei pommi-iskujen sarja pääty vallankumouksen kolmevuotispäivään, jolloin Kairossa räjähti aamulla jo yksi pommi Ain Shams -kaupunginosassa poliisiakatemian luona.

Pommi vaurioitti räjähdyspaikan lähellä olleita autoja ja vavisutti läheisten rakennusten ikkunoita. Räjähdyksen jälkeen turvallisuusviranomaiset löysivät räjähdyspaikan läheltä toisen pommin.

Islamistiryhmän ilmoitus ei yllättänyt

– Oli odotettavissa, että Ansar Bayt Al-Maqdis yrittää iskuja vallankumouksen kolmevuotispäivän alla. Ryhmä on ollut hyvin aktiivinen viime aikoina, Mansour kertoo.

Hänen mukaansa ryhmän toimintaedellytykset etenkin taloudellisesti ovat olleet erinomaiset, koska Muslimiveljeskunta rahoittaa sitä.

Ryhmä on tehnyt paljon terrori-iskuja etenkin Siinailla, jossa se on useasti vaurioittanut Egyptistä Israeliin kulkevia kaasuputkia ja hyökännyt monesti turvallisuusjoukkojen tarkastuspisteisiin.

Ansar Bayt Al-Maqdis on ilmoittanut olleensa vastuussa myös Egyptin sisäministerin murhayrityksestä viime vuoden syyskuussa sekä lokakuussa Ismailian kaupungissa tapahtuneesta iskusta armeijan tiedustelupalvelun rakennukseen.

Ryhmä ilmoitti osallisuutensa myös Mohammed Mursin oikeudenkäynnissä merkittävässä asemassa olleen turvallisuuspäällikkö Mohammed Mabroukin murhaan. 

”Muslimiveljeskunnan juoksupoikia”

– Ansar Bayt Al-Maqdis on äärimmäisen pieni ryhmä, jossa on vähän jäseniä. Ryhmä rekrytoi iskuihin pikkurikollisia, joiden tehtävänä on tehdä likaiset työt ja mennä vankilaan, Mansour väittää.

Hänen mukaansa esimerkiksi Mansouran poliisiasemalle viime joulukuussa tehdyn, 16 ihmistä tappaneen iskun tekijöinä oli 13 terroristia.

– Ansar Bayt Al-Maqdis ilmoitti tehneensä iskun, mutta kiinni jääneestä 13 tekijästä vain yksi oli kyseisen ryhmän jäsen. Tekijöistä 11 oli Muslimiveljeskunnan jäseniä ja yksi Hamasin jäsen, Mansour kertoo.

Hän vertaa ryhmän toimivan kuin huumeringin, joka rekrytoi palvelukseensa kuriireja tarpeen mukaan.

– Ansar Bayt Al-Maqdis on ideologialtaan lähellä Al-Qaidaa, mutta se on käytännössä Muslimiveljeskunnan työkalu pelon, sekasorron ja kaaoksen aiheuttamiseksi. Mansour väittää.

”Ei mitään tekemistä islamin kanssa”

Mansour kritisoi sitä, että Ansar Bayt Al-Maqdista usein mediassa kuvaillaan Siinain terroriryhmäksi.

– Siinailla terroristien on hieman helpompi toimia kuin muualla maassa, mutta ryhmä on toiminut viime aikoina kaikkialla Egyptissä.

Mansour on järkyttynyt siitä, että Kairossa perjantaiaamuna poliisin päämajan luona räjähtänyt pommi aiheutti suurta tuhoa myös viereiselle islamilaisen taiteen museolle ja sen arvokkaille islamin varhaishistorian taideaarteille.

– Se, että terroristit tuhoavat ainutkertaista islamilaista historiaa, kertoo siitä, että heillä ei ole mitään tekemistä islamin kanssa. Jokaiselle muslimille uskonto on pyhä asia, terroristit eivät välitä uskonnosta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.