Egypti yrittää taivuttaa Hamasia tulitaukoon

Egypti yrittää taivuttaa Hamas-liikkeen aloittamaan uudelleen tulitauon.

Nimettömänä esiintyneen palestiinalaisviranomaisen mukaan Egypti on ollut yhteyksissä Hamasin kanssa.

Lähi-itään rauhaa tavoittelevat myös arabimaat. Ne suunnittelevat alkuviikoksi New Yorkiin erityiskokousta, jossa puitaisiin ratkaisuja Israelin ja Hamasin välisiin taisteluihin.

Bush haluaa painostaa Hamasin tulitaukoon

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush kehottaa kaikkia mahdollisia osapuolia painostamaan Hamas-liikettä tulitaukoon Gazassa. Bush on ottanut ensimmäistä kertaa kantaa Lähi-Idan kriisin viimeisimpiin käänteisiin.

Bushin mukaan Yhdysvallat pyrkii nyt monin tavoin edesauttamaan kestävän tulitauon aikaansaamista Israelin ja Hamasin välille. Yhdysvallat tarjoaa apuaan muun muassa aseiden viennin estämiseksi Gazaan.

Bushin mukaan Hamas on ratkaisevassa asemassa levottomuuksien lopettamisessa ja sen on lopetettava raketti-iskut Israelia vastaan. Hänen mukaansa Israelin iskut Gazaan ovat olleet itsepuolustusta.

Hamasin raketti-iskuissa on kuollut neljä ihmistä ja loukkaantunut kymmeniä. Israelin iskuissa on kuollut 435 palestiinalaista ja loukkaantunut yli 2 000.

Hamas-johtaja: Israelilla edessä "musta kohtalo"

Hamas-liikkeen johtaja Khaled Meshaal varoittaa Israelia "mustasta kohtalosta".

Meshaalin mukaan Israelia odottaa musta kohtalo, jos se aloittaa maahyökkäyksen Gazaan.

Hamas on valmis vastustamaan hyökkäystä ja saattaa siepata lisää israelilaissotilaita, Meshaal sanoi Al-Jazeera-tv-kanavalla.

Hän viittasi todennäköisesti sotilas Gilad Shalitiin, joka siepattiin yli kaksi vuotta sitten.

(STT-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat