Mainos

Egypti sovittelemaan Lähi-idän kiistoja

Egypti ryhtyy sovittelemaan Lähi-idän kriisiä.

Egyptin presidentti Hosni Mubarak kutsui eilen Lähi-idän osapuolet rauhanneuvotteluihin Egyptiin heti, kun alueella riehuvat väkivaltaisuudet ovat loppuneet.

Kutsu esitettiin Israelin pääministerille Ehud Barakille, palestiinalaisten johtajalle Jasser Arafatille ja Yhdysvaltain presidentille Bill Clintonille. Valkoinen talo kertoi myöhemmin, että Clinton on valmis osallistumaan kokoukseen. Samalla Mubarak vaati Israelia lopettamaan iskut palestiinalaiskohteisiin.

YK:n turvallisuusneuvosto puolestaan lykkäsi viikonvaihteen yli kriisin johdosta koolle pyydettyä hätäkokousta. Palestiinalaiset pyysivät eilen neuvostoa hätäistuntoon Lähi-idän tilanteen vuoksi, mutta neuvosto päätti, ettei se kokoonnu ennen kuin aikaisintaan maanantaina.

Turvallisuusneuvosto haluaa odottaa, että pääsihteeri Kofi Annan palaa New Yorkiin Lähi-idästä, jossa hän on käynyt neuvotteluja alueen johtajien kanssa.

Arafat tuomitsee lynkkaukset

Jasser Arafat on tuominnut israelilaissotilaiden lynkkaamisen, kertoivat diplomaatit. Arafat tapasi varhain perjantaina Britannian ulkoministerin Robin Cookin, joka on Lähi-idän kiertomatkalla taivuttelemassa israelilaisia ja palestiinalaisia lopettamaan väkivaltaisuudet ja aloittamaan jälleen rauhanneuvottelut.
Diplomaattien mukaan Arafat oli tapaamisen aikana tuominnut lynkkaamisen.

Palestiinalainen väkijoukko surmasi torstaina kolme israelilaissotilasta Ramallahissa Länsirannalla. Israel aloitti helikopteri-iskujen sarjan kostona tappamiselle. Arafat suhtautui myönteisesti ajatukseen Lähi-idän rauhankokouksen pitämisestä Egyptissä, mutta tähdensi samalla, ettei neuvotteluja voida aloittaa ennen kuin Israel keskeyttää iskunsa, diplomaatit kertoivat.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.