Mainos

Egypti päästi gazalaiset taas rajan yli

Gazan asukkaat ovat hakeneet polttoainetta ja muita välttämättömyystarvikkeita Egyptin puolelta. Monet rajaseudun kaupoista ovatkin ostettu tyhjiksi.

Egypti on sanonut kutsuvansa palestiinalaiset neuvotteluihin Israelin saartaman Gazan tilanteesta. Kutsun neuvonpitoon saavat sekä Gazaa hallitseva Hamas-järjestö että kilpaileva Fatah, ilmoitti Egyptin ulkoministeri Ahmad Abul Gheit.

- Egypti haluaa valvoa rajaa ja kontrolloida palestiinalaisten kulkua rajan yli Gazan kaistalta. Toivomme myös, että normaalit muodollisuudet voidaan palauttaa rajalle, hän sanoi hallituksen kokouksen jälkeen Kairossa.

Egypti antoi rajajoukoilleen määräyksen päästää Gazan asukkaat esteittä rajan yli hakemaan polttoainetta ja muita välttämättömyystarvikkeita Egyptin puolelta. Sotilaat seurasivat toimettomina, kun tuhansiin noussut väkijoukko vyöryi rajan yli kuka ostoksille, kuka lääkäriin ja kuka tapaamaan kauan erossa olleita sukulaisiaan.

Paikallinen kuvernööri kertoi viranomaisten tekevän parhaansa varmistaakseen, että palestiinalaisille riittää ostettavaa. Monet rajaseudun kaupoista ovat tyhjentyneet päiviä kestäneen ostosryntäyksen aikana.

Gazaa valvova Hamas-järjestö tarjoutui korjaamaan Egyptin vastaisella rajalla olleen korkean metalliaitauksen. Hamasin mukaan korjaustöihin ei tarvita presidentti Mahmud Abbasin palestiinalaishallitusta, vaan asia voidaan hoitaa suoraan Hamasin ja Egyptin kesken.

- Tilanne Rafahin raja-asemalla on väliaikainen ja poikkeuksellinen, sanoi Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri Gazassa.

Presidentti Abbas on sanonut, että myös hänellä on valmis suunnitelma Gazan ja Egyptin välisen rajavalvonnan palauttamisesta entiselleen.

YK:n turvallisuusneuvosto ei ole vieläkään päässyt yksimielisyyteen Israelin Gazan-saartotoimia koskevasta päätöslauselmasta. Tällä kertaa lisäaikaa pyysi Libya. Neuvottelujen jatkosta ilmoitetaan ensi viikolla.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.