Mainos

Egypti katkaisi hallitussuhteensa Israeliin

Egypti on katkaissut hallitusten väliset suhteensa Israelin hallitukseen. Maa säilyttää kuitenkin edelleen diplomaattiset suhteensa Israeliin.

Egyptin hallitus ilmoitti tänään keskeyttävänsä yhteydenpidon Israelin hallituksen kanssa. Diplomaattisuhteita ei kuitenkaan katkaista. Hallituksen tiedonannon mukaan diplomaattikanavat pidetään auki "palestiinalaisten ja rauhan asian" ajamiseksi.

Egyptissä järjestetyissä Israelin vastaisissa mielenosoituksissa on vaadittu Egyptin hallitusta sulkemaan Israelin suurlähetystö Kairossa ja karkottamaan lähettiläs maasta. Israelin Kairon-suurlähetystö ei ollut tänä iltana saanut virallista ilmoitusta Egyptin hallituksen päätöksestä.

Egypti solmi ensimmäisenä arabimaana diplomaattisuhteet Israeliin vuonna 1979.

Syyria keskittää joukkoja rajalleen

Syyria alkoi tänään siirtää Libanonissa olevia joukkojaan maiden väliselle raja-alueelle. Maat sopivat asiasta aiemmin päivällä. Syyrialla on noin 20 000 sotilasta Libanonissa.

Diplomaattien mukaan Syyria pyrkii näin välttämään avointa selkkausta Israelin kanssa. Israel varoitti eilen, että Pohjois-Israeliin tehdyillä tuoreilla iskuilla voi olla "hälyttävät seuraukset". Israel on aiemmin kostanut Hizbollah-järjestön tekemiä iskuja hyökkäämällä Syyrian asemia vastaan Libanonissa.

Hizbollah tulitti jälleen tänään Israelin hallussaan pitämää kiisteltyä Shebaan aluetta Libanonin rajalla. Aluetta tulitettiin raketinheittimillä ja kranaateilla. Shebaan piskuinen alue sijaitsee Israelin Syyrialta valloittaman Golanin ylängön läheisyydessä.

Syyrian ja Libanonin asevoimien edustajat tapasivat Libanonin presidentin Emile Lahoudin ja ilmoittivat tälle, että maassa olevat syyrialaisjoukot siirretään raja-alueelle viikon sisällä. Ilmoitus syyrialaisjoukkojen vahvistuksista tuli sen jälkeen kun Israel ja YK olivat eilen vaatineet Syyriaa ja Libanonia estämään Hizbollah-sissien hyökkäykset Libanonista Israeliin.

Libanonin ja Syyrian välinen yhteistyösopimus vuodelta 1991 edellytti, että maahan tulleet syyrialaisjoukot vedetään Syyrian vastaiselle raja-alueelle kahden vuoden sisällä. Joukkojen poistumisesta Libanonista sopimus ei sano mitään. Syyrian oppositio on pitkään vastustanut syyrialaisjoukkojen läsnäoloa ja vaatinut, että joukkojen määrää on vähennettävä.

Israelin rauhanliike yritti Ramallahiin

Israelin rauhanjärjestöt kokosivat tänään Jerusalemissa yli tuhat ihmistä Ramallahiin johtavan tien varteen pystytetylle tiesululle.

Mielenosoituksessa oli israelilaisaktivistien lisäksi palestiinalaisia, Israelin arabeja muun muassa Nasaretista, sekä länsieurooppalaisia rauhanaktivisteja. Mukana oli paljon lääkäreitä ja muuta terveydenhoitohenkilökuntaa valkoisissa takeissaan. Paikalla oli myös kymmenkunta Israelin parlamentin Knessetin jäsentä vasemmistopuolueista ja paljon tiedotusvälineiden, pääasiassa televisioyhtiöiden, edustajia.

Kulkue marssi rauhanomaisesti tiesululle, jossa se pysäytettiin. Myöskään tiedotusvälineiden edustajia ei päästetty tiesululta eteenpäin.

Mielenosoittajat olivat alun perin aikoneet ajaa busseilla Ramallahiin viedäkseen sinne lääkkeitä ja muita avustustarvikkeita. Etukäteen oli vaikea uskoa hankkeen onnistumiseen. Kulkue pysäytettiinkin jo Jerusalemin alueella. Kulkue jämähti tiesululle huutamaan iskulauseita. Paikalle saapui poliisin ja armeijan vahvistuksia.

Israelilaisjoukot päättivät hajottaa mielenosoituksen ampumalla kyynelkaasukranaatteja väkijoukkoon. Osansa saivat niin Knessetin jäsenet kuin televisiokameratkin. Mielenosoitus päättyi kirveleväsilmäisen väkijoukon hajaantumiseen.

(MTV3-Reuters-AFP- STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.