Mainos

Eettiset ongelmat ajavat sairaanhoitajia jopa alan vaihtoon

Sairaanhoitajat kokevat usein työssään niin vaikeita eettisiä ongelmia, että harkitsevat jopa alan vaihtoa.

Suurimpana ongelmana nähdään se, että hoitajilla ei ole aikaa tarjota potilaille eettisenä pitämäänsä hoitoa tai edes keskustella eettisistä kysymyksistä työpaikallaan.

Yliopettaja Liisa Kuokkanen Stadian ammattikorkeakoulusta on tutkinut sairaanhoitajien työssään kokemia eettisiä ongelmia. Postikyselyyn vastasi 550 sairaanhoitajaa. Kuokkasen mukaan tulokset antavat hyvän kuvan koko maan tilanteesta, vaikka sairaaloiden välillä on eroja. Suurimmalla osalla vastaajista oli pitkä työkokemus.

Kuokkasen mukaan oli yllättävää, että lähes puolet sairaanhoitajista kokee tutkimuksen mukaan usein eettisiä ongelmia työssään. Eettisiä ongelmia kokevat kärsivät usein myös stressistä ja työuupumuksesta.

Eettisestä stressistä on Kuokkasen mukaan puhuttu Suomessa vähän, mutta pahimmillaan se voi johtaa jopa alan vaihtoon. Tutkimukseen vastanneista puolet oli harkinnut työpaikan vaihtoa ja kolmasosa olisi valmis jopa siirtymään kokonaan toiselle alalle.

Eettiset pelisäännöt selviksi

Ongelmia ei koettu työpaikoilla, joissa eettiset periaatteet on ilmaistu selkeästi. Näillä työpaikoilla ei myöskään ole vahvoja haluja työpaikan tai alan vaihtoon.

Kuokkasen mielestä eettiset pelisäännöt olisikin tehtävä selviksi jokaisella työpaikalla, jos halutaan kalliisti koulutettujen sairaanhoitajien myös pysyvän alalla.

Näkemyseroja hoitajilla oli useimmiten muiden ammattiryhmien kuten lääkäreiden kanssa, joskus myös potilaiden kanssa.

Hoitajilla on Kuokkasen mukaan yleensä vankka käsitys siitä, mikä on hyvää hoitoa. Hoitotiimeissä saattaa kuitenkin olla hyvin erilaisia näkemyksiä siitä, millaisia ratkaisuja potilaiden asioissa tehdään. Jos hoitaja ei omasta mielestään pysty tarjoamaan hyvää hoitoa, hän stressaantuu henkisesti. Tämä voi johtaa pahimmillaan vihan tunteisiin ja potilaiden välttelyyn ja lopulta alan vaihtoon.

Kuokkanen on myös havainnut muutoksia hoitajien asenteissa.

- Aiemmin hoitajat kokivat, että heillä on velvollisuus toimia eettisesti oikein. Nyt he ovat tulleet rohkeammiksi ja katsovat, että heillä on myös oikeus siihen. Silloin työpaikat, joilla tämä on mahdollista, imevät myös parhaat hoitajat, ennustaa Kuokkanen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.