Eero Aarnio tuohtui pallotuolikopioista

Muotoilija törmää tuotteidensa luvattomiin kopioihin kaikkialla maailmassa.

Suomalaismuotoilija Eero Aarnio on tuohtunut tuotteidensa lisääntyvästä kopioinnista. Aarnion tuoleja on jäljitelty kaikkialla maailmassa, ja niitä myydään muun muassa kasvavilla nettimarkkinoilla.

Aarnion uusin näyttely on nyt avattu Berliinissä.

Muotoilija oli sopinut saksalaisen tv-yhtiön kanssa kuvauksen Berliinin pääkadun Kurfürstendammin varrella sijaitsevaan autoliikkeeseen - siellä on ollut jo pitempään kaksi Aarnion kuuluisaa pallotuolia yleisön ihailtavana.

Mutta paikan päällä häntä odotti ikävä yllätys: pallotuolit olivat kopioita.

- Sehän on ihan puhdasta varastamista - ei vain minulta vaan myös valmistajilta, tavaran toimittajilta, kuljetusliikkeiltä ja jopa verottajalta, Aarnio puuskahtaa.

Aarnion ja muiden muotoilijoiden suojattuja tuotteita myydään muun muassa internetissä selkeästi aitoa halvemmalla. Väärennösten määrä on kasvussa.

- Näitä tulee joka maanosasta. Minulla on kopioita Amerikasta, Brasiliasta, Intiasta, Venäjältä, Kiinasta.

Aarnion mukaan hänen ainoa aseensa on piraattikopioiden paheksunta - oikeuteen niiden valmistajia ja myyjiä on turha haastaa.

- Jos siihen ei pysty suuretkaan firmat, niin kuinka sitten tällainen yhden ihmisen toimisto pystyisi siihen? Ei siitä saa kuin pahaa mieltä. Sinä aikana teen monta hyvää ideaa - ehkä vielä parempia.

Kauppa- ja teollisuusministeriö on myöntänyt, että muotoilijoiden on vaikea taistella oikeuksistaan. Laista huolimatta mallisuoja on heikko, koska sitä voidaan kiertää pienilläkin alkuperäisen tuotteen muutoksilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja