Mainos

Eeli on muunsukupuolinen ja haluaa kansanedustajaksi: "On ollut voimaannuttavaa olla rohkeasti oma itsensä"

8:03
Miltä näyttää eduskuntavaalien ehdokaskattaus?

Kevään eduskuntavaaleissa on mukana ehdokkainan myös muunsukupuolisia henkilöitä.

Tunnetuin heistä on 50-vuotias Katariina Souri. Sipoossa asuva Souri on kahden lapsen äiti, joka tunnetaan muun muassa kirjailijana ja käsikirjoittajana.

Vihreiden listalta eduskuntaan pyrkivä Souri toteaa itselleen tärkeiksi asioiksi eläinten oikeudet ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen.

Kytömäki: "Kaksi muunsukupuolista vaaleissa on hyvä alku"

Helsingissä asuva Eeli Kytömäki puolestaan pyrkii eduskuntaan Feministisen puolueen listalta. Kytömäki on Sourin tavoin puhunut avoimesti muunsukupuolisuudestaan julkisuudessa.

Kytömäki toteaa pitävänsä muutamaa muunsukupuolista ehdokasta hyvänä määränä.

– Ei ole itsestäänselvyys, että uskaltaa kertoa julkisesti olevansa muunsukupuolinen. Mielestäni tämä on hyvä alku. Näkyvyyden myötä varmasti seuraavissa vaaleissa muutkin muunsukupuoliset uskaltavat olla avoimesti sitä mitä he ovat, toteaa Kytömäki MTV Uutisille.

Kytömäki toteaa, että hänellä ei ole ollut ongelmaa kertoa julkisuudessa olevansa muunsukupuolinen.

– Olen transaktivisti ja olen tehnyt vaikutustyötä etenkin sosiaalisessa mediassa ruohonjuuritasolla. Tämä on ollut minulle aina suuri osa omaa identiteettiäni ja on tuntunut luonnolliselta olla avoin tästä.

Kytömäki toteaa, että joskus toisten suhtautuminen muunsukupuolisuuteen jännittää, mutta hänen mukaansa ihmiset ovat osoittautuneet hyväksyväisiksi.

– Uusi translaki on ollut pinnalla ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet alkavat nousta. Koen, että vastaanotto on ollut hyvä ja on ollut voimaannuttavaa olla rohkeasti oma itsensä.

Kytömäki katsoo olevansa heikommassa asevassa olevien puolella. Hän kertoo vaaliteemoihinsa kuuluvan mm. transihmisten oikeuksien saaminen kuntoon. Hänen tärkein vaaliteemansa on kuitenkin ilmastonmuutos ja sen saaminen kuriin.

– Itse näin melko nuorena ehdokkaana toivoisin, että eduskunnan keski-ikä saataisiin matalammaksi ja että siellä olisi erilaisia henkilöitä erilaisilla taustoilla. Nuoret pitäisi saada mukaan poliitiseen päätöksentekoon.

Juttua korjattu klo 8.07: Jutussa kerrottiin, että kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun eduskuntavaaleissa on muunsukupuolisia ehdokkaita. Myös vuoden 2015 vaaleissa oli mukana muunsukupuolinen ehdokas.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja