Edward Snowden -kirja julki ympäri maailmaa

Yhdysvaltalaisen Edward Snowdenin paljastukset kotimaansa kansallisen turvallisuusviraston NSA:n laajamittaisesta vakoilusta järisyttivät maailmaa viime kesänä.

Ennen paljastusten julkituloa Snowden oli kertonut tietonsa ja antanut hallussaan olevat asiakirjat tunnetulle yhdysvaltalaiselle juristille ja journalistille, Glenn Greenwaldille.

Tänään tiistaina ympäri maailmaa julkaistaan Greenwaldin kirjoittama kirja Snowdenista, NSA-tietovuodosta ja sen uutisoinnista. Suomeksi teoksen on kustantanut Gummerus.

Kirja pitää sisällään ennen julkistamattomia dokumentteja NSA:n vallankäytöstä, mutta varsinaisia uusia jymypaljastuksia siinä ei ole. Sen sijaan teos onnistuu hieman syventämään kuvaa Snowdenin persoonasta - mies kun ei ole julkisuudessa halunnut juuri keskittyä itseensä vaan pikemminkin itselleen tärkeisiin asioihin.

Snowden on teoksen mukaan tietokonepeleistä moraaliopetuksia ammentava analyyttinen pohtija, jolle verkon vapaus ja sen mahdollistamat kohtaamiset ovat pyhiä. Snowdenin mielestä internetin ainutlaatuiset piirteet tuleekin säilyttää kaikin mahdollisin keinoin.  

Poimintoja Snowden-kirjasta: "Hän olisi voinut peittää jälkensä"

-Vaikka paljastus tulisi hänelle (Snowdenille) varmasti kalliiksi -- hän sanoi useita kertoja, ettei se "vaivaisi" häntä. "Pelkään tässä kaikessa vain yhtä asiaa", hän sanoi, ja se oli, "että ihmiset näkevät nämä asiakirjat ja kohauttavat hartioitaan, sanovat 'no kyllähän me tätä ounastelimme, mitä sitten'."

-Snowdenin kaltaiset tietovuotajat luokitellaan usein heppoisin perustein yksinäisiksi tapauksiksi tai surkimuksiksi, joiden teot eivät kumpua omantunnon käskystä vaan vieraantuneisuudesta ja epäonnistuneen elämän aiheuttamasta turhautuneisuudesta. Snowden oli kaikkea muuta: hänen elämänsä oli täynnä asioita, joita ihmiset pitävät kaikkein arvokkaimpina.

-Hän ei ollut pyrkinyt peittämään jälkiään, koska hän ei halunnut, että hänen kollegoitaan alettaisiin tutkia tai syyttää turhaan. Hän sanoi, että hän olisi oppimiensa taitojen ja NSA:n järjestelmien uskomattoman leväperäisyyden ansiosta voinut halutessaan peittää jälkensä, vaikka oli ladannut itselleen suuren joukon huippusalaisia asiakirjoja.

-Internetin muuttaminen valvontajärjestelmäksi siis tuhoaa sen olennaisimman potentiaalin. Mikä vielä pahempaa, se tekee internetistä sorron välineen ja uhkaa synnyttää ihmiskunnan historian pisimmälle viedyn ja tukahduttavimman valtiollisen valvontakoneiston. Juuri tästä syystä Snowdenin tekemät paljastukset ovat niin järkyttäviä ja tärkeitä.  

Lue myös:

    Uusimmat