Mainos

Edustajat uskovat uusien meppien vaikutusvaltaan

Eilen uudella kokoonpanolla kautensa aloittaneessa EU-parlamentissa on monta uutta kasvoa. Kokonaisuudessaan uusia edustajia on satoja. Suomen europarlamentaarikoista kahdeksan on uusia ja viisi jatkaa edelliskaudelta. Sekä vanhat että uudet euroedustajat uskovat, että uusilla edustajilla on vaikutusvaltaa parlamentissa yhtä lailla kuin jo parlamentissa ennen istuneillakin.

Suomen nuorin edustaja, 27-vuotias Riikka Manner on toisena virallisena edustuspäivänään hyvissä tunnelmissa:

- Meidän ryhmässä on yhteistyö alkanut erinomaisesti. On tärkeää, että uudet edustajat luovat kontakteja alusta alkaen. Olen jo muutamassa päivässä päässyt käyttämään lähes kaikkia osaamiani kieliä, eilen tapasin portugalilaisia kollegoja ja pääsin puhumaan portugalin kieltä.

Vihreiden Satu Hassi vaikuttaa europarlamentissa toista 5-vuotiskauttaan. Hassin mielestä uusien edustajien etuina ovat tuoreet silmät ja korvat:

- Uudet edustajat havaitsevat kaikkia tälläsia turhanpäiväsiäkin tottumuksia, mitä kaikissa instituutioissa on ja heillä on uudistushalua. Aikasemmin jo olleilla edut ovat tietysti siinä, että on yhteysverkostot ovat valmiina eikä ole lähtökuopissaan, vaan heti valmiina toimimaan.

Hassilla on myös omakohtainen kokemus siitä, että ensimmäisellä kaudella voi saada muutosta aikaan:

- Itse pystyin viime kaudella eli ensimmäisellä kaudellani, vaikuttamaan yllättävän paljon juuri EU:n ilmastopolitiikkaan. Olin yksi niistä henkilöistä, joiden työn tuloksena EU asetti nämä ensi vuosikymmenen päästövähennystavoitteet.

Hassi varovainen toiveissaan ilmastopolitiikasta

Satu Hassin tärkein tavoite tällä kaudella on saada aikaiseksi riittävä ilmastosopimus, jotta ilmastonmuutosta saadaan hillittyä. Hän on varovaisen toiveikas koskien parlamentin halua muuttaa ilmastoasioita.

- Se, minkälainen koko EU- parlamentti on kokonaisuutena koskien ilmastoasioita, jää nähtäväksi. Oikeisto vahvistui aika paljon, mutta toisaalta brittikonservatiiveilla on kotimaassaan korkea profiili ilmastonsuojelussa.

Hassi kuitenkin muistuttaa, että oppositiossa monet toimivat eri tavalla kuin todellisessa päättäjän asemassa. Keskustan Riikka Mannerilla on korkeat odotukset kautensa suhteen:

- Tärkein tavoite liittyy aluetukiin ja siihen, miten Suomen kohdalta aluetukien tulee käymään. Tuleeko ne pienenemään EU:n laajentumisen kautta ja siksi että mukaan on tullut paljon maita, jotka ovat bruttokansantuotteeltaan Suomea köyhempiä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.