Mainos

Edustajainhuone asetti takarajan joukkojen vetämiselle Irakista

Lakiesityksen voimaantulo on kuitenkin epävarmaa, sillä se vaatii vielä senaatin hyväksynnän. Senaatti torjui samansuuntaisen esityksen joukkojen vetäytymisaikataulusta viime viikolla.

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen demokraatit ovat saaneet läpi lakiesityksensä, jossa Irakin sodalle määrättiin takaraja.

Edustajainhuoneen hyväksymän esityksen mukaan Yhdysvaltain hallinto saisi Irakin ja Afganistanin sotiin reilut 94 miljardia euroa, mutta hallinnon olisi samalla sitouduttava siihen, että joukot tuotaisiin kotiin viimeistään syksyllä 2008. Äänestys oli varsin tiukka, sillä voitto tuli luvuin 218-212.

Demokraatit ovat tehneet hartiavoimin töitä saadakseen esitykselleen enemmistön, mutta sen läpimeno edustajainhuoneessa ei takaa, että laki tulee voimaan. Senaatissa Irakin sotaa koskeviin aikatauluvaatimuksiin suhtaudutaan suuremmalla varauksella kuin edustajanhuoneessa. Senaatti torjui samansuuntaisen esityksen joukkojen vetäytymisaikataulusta viime viikolla.

Osa demokraateista uskoo, että lakiesitys on liian jyrkkä, mutta sodan jyrkimpien vastustajien mukaan siinä annetaan liikaa periksi Bushille.

- Meidän pitäisi työskennellä sodan lopettamiseksi nyt, ei antaa heille kahta lisävuotta, demokraattiedustaja Dennis Kucinich jyrisi CNN-uutisille. Presidentti Bushin tiedetään myös käyttävän veto-oikeuttaan, jos laki tuodaan hänen pöydälleen.

Poliittinen pisteidenkeruu meneillään

Demokraattien uskotaan saavan senaatissa takkiinsa, mutta puolueen sotaa vastustavien lakiesitysten tehtailulle on selkeitä poliittisia syitä.

- Voitto tai häviö, demokraateille on tiedossa Irak-kiistassa poliittinen palkkio, poliittinen tarkkailija Celinda Lake selitti CNN:lle.

- Se jää aikakirjoihin vuoden 2008 vaalia varten.

Osapuolten on päästävä sopuun rahoituskiistassa varsin pian. Hallitus tarvitsee rahaa keväällä sotatoimien jatkamiseen eikä kumpikaan puolue halua ottaa niskoilleen syytä siitä, että joukot on jätetty sotatantereelle oman onnensa nojaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.