Mainos

Eduskuntavaalit näkyvät Internetissä

Vuoden 1999 eduskuntavaalikampanjaa on moitittu laimeaksi, mutta ainakin yhdellä tapaa se poikkeaa aiemmista. Internet on ensimmäistä kertaa varteenotettava väline äänten kalastukseen.

Internetin käyttö on nyt levinnyt niin laajaksi, että yhä useammilla ihmisillä on mahdollisuus käyttää sitä, ellei kotona tai työpaikalla niin julkisessa kirjastossa. Verrattuna viime eduskuntavaaleihin Internetin käyttäjien lukumäärä on moninkertainen. Jos käyttäjiä oli noin 100 000 neljä vuotta sitten, arvioidaan miljoonan suomalaisen vierailevan verkossa vaaliviikolla 1999.

Puolueet ylläpitävät toki sivuja muutenkin kuin vaalien alla, mutta lähes kaikilla on vaaleja varten räätälöity sivusto. Monilla puolueilla on sivun mittainen perusesittely joka ehdokkaastaan, mutta useat ovat tehneet omansa. Perusehdokkaan perussivu ei päältä paljoa poikkea paperille painetusta esitteestä. Siinä on potretti, puhelinnumero, muutama puhe ja iskulause. Henkilökohtaista silausta voi lisätä vauvakuvilla tai linkeillä omiin harrastuksiin tai arvostuksiin. Harva ehdokas on kuitenkaan rakentanut kovin laajaa sivustoa.

Neljän tähden sivut harvassa

Koska tiedon löytäminen Internetistä on alati kasvava haaste valtavan tarjonnan takia, on hyville oppaille aina käyttöä. Tutkimus- ja koulutussäätiö ReTi on koonnut ja vertaillut puolueiden ja ehdokkaiden kotisivuja. Viitisensataa linkkiä on arvosteltu. Tähtiä jaetaan tiedon tarjonnan ja ajankohtaisuuden mukaan, sekä kotisivun laadun perusteella.

Palvelun osoite on www.vaikuta.net. Puolueista hyvät neljä tähteä saavat kokoomus, nuorsuomalaiset, RKP ja sosiaalidemokraatit. Keskusta, vasemmistoliitto, kristilliset ja vihreät ovat kolmen tähden arvoisia, samoin kommunistinen työväenpuolue. Yksittäisistä ehdokkaista täydet viisi pistettä kerää vain yksi ehdokas - aktiivinen nettikirjoittelija Jyrki J.J. Kasvi (nuors.) joka oli samoilla apajilla liikkeellä jo edellisissä eduskuntavaaleissa.

Tunnetummista poliitikoista hyvät arvosanat saavat mm. ympäristöministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja kansanedustaja Erkki Pulliainen. SDP:n Erkki Tuomioja saa kiitosta ajankohtaisista sivuistaan, joita täydentävät muun muassa kirja-arviot. Kokoomuksen puolella pisteet keräävät puhemies Riitta Uosukainen sekä kansanedustaja Suvi Lindén.

Uosukaisen sivuilta voi tilata nimikirjoituksella varustetun kappaleen "Liehuvaa liekinvartta" tai osallistua vieraskirjan keskusteluun, jossa enemmistö osallistujista näytti vastustavan pakkoruotsia tai ottavan kantaa Karjalan palauttamisen puolesta - tai vastaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.