Mainos

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys käyntiin vilkkaasti

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkoi tänään vilkkaasti.

Kello 18:aan mennessä äänensä oli antanut lähes 122 000 kansalaista. Tämä on 3,0 prosenttia kotimaan äänioikeutetuista. Useat äänestyspaikat olivat vielä illalla auki, joten äänestysprosentti nousi vielä tästä. Äänestäneet jakaantuivat jokseenkin tasan miesten ja naisten kesken. Neljä vuotta sitten eduskuntavaaleissa ensimmäisenä päivänä äänesti 3,14 prosenttia äänioikeutetuista.

Tällä kertaa äänestysvilkkaus oli ainakin sama kuin viime eduskuntavaaleissa ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä. Kotimaassa viimeinen ennakkoäänestyspäivä on ensi tiistai.

Ennakkoäänestyspaikkoina ovat nykyisin kuntien virastot tai muut kuntien tilat, esimerkiksi kirjastot. Kunnissa on tehty sopimuksia myös postin kanssa postikonttoreiden käytöstä ennakkoäänestyspaikkoina. Kuntien tiloissa on käytössä kaikkiaan 467 ennakkoäänestyspaikkaa. Posteissa niitä on 231 ja Ahvenanmaalla 17. Useimmissa paikoissa voi äänestää myös viikonloppuna eli lauantaina ja sunnuntaina.

Äänioikeutettu voi äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa. Ennakkoäänestyspaikka ei ole siten sidottu kotikuntaan. Mukana on oltava henkilötodistus. Myös vanha henkilötodistus kelpaa. Ilmoitus äänioikeudesta on hyvä ottaa mukaan, sillä se nopeuttaa äänestystä. Ilmoituskortti ei ole kuitenkaan pakollinen. Ennakkoäänestys alkoi myös ulkomailla, mutta ulkomailla äänestämisen vilkkaus selviää vasta myöhemmin. Ulkomailla ennakkoäänestys päättyy viimeistään lauantaina. Useissa ulkomaisissa ennakkoäänestyspaikoissa äänestys loppuu jo tätä ennen.

Ruotsissa aukesi kaksi äänestyspaikkaa
Ruotsissa avautui Suomen eduskuntavaalien ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä keskiviikkona kaksi äänestyspaikkaa. Niissä kävi nyt väkeä hieman enemmän kuin viime eduskuntavaalien alussa.

Suurlähetystössä Tukholmassa kävi ensimmäisenä äänestyspäivänä 391 äänestäjää, kun viime vaaleissa ensimmäisenä päivänä äänensä antoi 366 äänioikeutettua.

Suurlähetystö on viime vaalien jälkeen muuttanut pois kaupungin keskustasta. Lähetystöstä arveltiin tämän siirtävän äänestystä lauantaille, jolloin ihmisillä on todennäköisemmin aikaa käydä keskustan ulkopuolella.

Vaalikeräys käyntiin

Kotimaisen vammais- ja kansanterveystyön hyväksi kerättävä vaalikeräys on alkanut samanaikaisesti ennakkoäänestyksen kanssa. Keräyksen teema on "Katajaiselle kansalle".

Vaalikeräyksen tuotto jaetaan 17 järjestön kesken, ja se toteutetaan järjestöjen paikallisyhdistysten vapaaehtoisvoimin. Keräyksen kulut ovat alle kymmenen prosenttia tuotosta.


(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.