Mainos

Eduskuntavaaliehdokkailta pakkoruotsille laajalti kritiikkiä

Pakkoruotsia vastustavat puolueet ovat linjaltaan yhtenäisiä. Monissa puolueissa linja on kuitenkin hajanainen.

MTV:n vaalikone

MTV:n vaalikoneen kysymyksiin on vastannut yli 1500 eduskuntavaaliehdokasta.

Etsi ehdokasta ja tutustu tarkemmin MTV:n vaalikoneeseen täältä.

Löydät kaikki MTV:n vaaliuutiset osoitteesta www.mtv.fi/vaalit.

Vaalikoneessa ehdokkaille esitettiin väite ”Ruotsin kielestä on tehtävä vapaaehtoinen kouluaine”. Kaikista eduskuntavaaliehdokkaista 51 prosenttia kannattaa ainakin jossain määrin ruotsin opetuksen muuttamista vapaaehtoiseksi.

Voimakkaimmin vapaavalintaisuutta ajavat perussuomalaiset, muutos 2011 ja piraattipuolue. Näissä puolueissa yli 95 prosenttia ehdokkaista on samaa mieltä tai jokseenkin samaa mieltä väitteen kanssa. Lisäksi itsenäisyyspuolueen ehdokkaista 86 prosenttia on samaa tai jokseenkin samaa mieltä väitteestä.

– Pakkoruotsi on kallis. Lisää vapaaehtoisuutta ja paino sellaisille kielille, joilla on kansainvälisesti merkitystä, vaatii perussuomalaisten ehdokas Satakunnan vaalipiiristä.

RKP:ssä pakkoruotsin kannatus on suurinta, 97 prosenttia on väitteen kanssa eri mieltä tai jokseenkin eri mieltä. Lisäksi SKP:n, SDP:n ja kristillisdemokraattien ehdokkaista yli puolet on eri mieltä tai jokseenkin eri mieltä ruotsin vapaaehtoiseksi muuttamisesta.

– Suomi on kaksikielinen maa. Ehkä kuitenkin kokeiluna voisi esimerkiksi joissakin itärajan kunnissa opiskella venäjää, toteaa SDP:n ehdokas Uudeltamaalta.

Vasemmistoliitto ja vihreät kannaltaan hajanaisimmat

Puolueista vihreät ja vasemmistoliitto ovat kieliasiassa hajanaisimmat. Vasemmistoliitossa eri mieltä ja jokseenkin eri mieltä olevia on 43 prosenttia ehdokkaista ja samaa meiltä tai jokseenkin samaa mieltä väitteen kanssa olevia 47 prosenttia. Vihreissä sekä väitettä tukevia että vastustavia on kumpiakin 45 prosenttia ehdokkaista.

–  Vapaaehtoisuus olisi motivoivampi lähtökohta kuin pakko, kommentoi vihreiden ehdokas Oulun vaalipiiristä.

Myös kokoomuksessa tilanne on tasainen, väitettä ainakin jokseenkin tukevia ollessa 46 prosenttia ja vastustavia 42 prosenttia.

– Ruotsi on Suomen virallinen kieli ja naapurimaiden kanssa käytetty kauppakieli, perustelee ruotsin pakollisuutta kokoomuksen ehdokas Oulun vaalipiiristä.

Eniten kantaa ottamattomia on keskustassa ja kristillisissä.

– Meillä on Suomessa kaksi virallista kieltä, joita molempia kaikki opiskelevat. Pakkoruotsin poistaminen peruskoulusta tarkoittaisi kaiketi myös pakkosuomen poistamista ruotsinkielisiltä alueilta, muistuttaa kristillisdemokraatti Hämeen vaalipiiristä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.