Eduskuntapuolueiden johtajat neuvottelevat Agendasta huomenna

Puolueiden johtajat kokoontuvat tänään keskustelemaan Berliinin EU-huippukokouksesta ja Agenda 2000-neuvotteluista. Tapaaminen pidetään pääministerin edustusasunnossa Kesärannassa.

Tarkoitus on vielä kerran käydä läpi neuvottelutilanne ja hakea kansallista yksimielisyyttä Suomen tavoitteiden taakse. Esillä kokouksessa on myös EU:n komission uuden puheenjohtajan valinta. Suomea edustavat huippukokouksessa pääministeri Paavo Lipponen (sd.), valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) sekä ulkoministeri Tarja Halonen (sd.). Kokoukseen lähtee mukaan myös presidentti Martti Ahtisaari.

Suomalaisvaltuuskunta matkustaa Berliinin kokoukseen vasta keskiviikkoaamuna, eikä osallistu huomenna pidettäviin sosialisti- ja konservatiivipuolueiden esikokouksiin. Lipponen ja Niinistö lentävät yhdessä yksityiskoneessa, Ahtisaari ja Halonen toisessa.

Suomi puolustaa etujaan

Suomi haluaa Agenda-neuvotteluissa säilyttää maatalousministerien neuvotteleman paketin ennallaan, koska se tuo Suomen maataloudelle korvauksen tukileikkauksista.

Rakennerahastoista neuvottelut ovat vielä kesken. Suomi haluaa, että nykyiset tavoite kuuden piirissä olevat Pohjois- ja Itä-Suomen alueet pääsevät EU:n runsaimman tukiohjelman, tavoite yhden piiriin. Kuutosalueen ulkopuolelta mukaan pyritään saamaan myös Pohjois-Savo, koska alue täyttää ykkösalueen ehdon, BKT jää alle 75 prosenttia EU:n keskiarvosta.

Suomi haluaa myös painottaa korkeaa työttömyyttä tuen tasoa määrättäessä.

Agenda 2000-pakettiin kuuluu myös unionin rahoitus tulevina vuosina. Suuret nettomaksajat Saksa, Hollanti, Itävalta ja Ruotsi ovat vaatineet automaattista korjausmekanismia, joka vähentäisi heidän rasitettaan.

Suomi vastustaa tätä ajatusta, koska näiden maiden alennukset lankeaisivat muiden rahoitettaviksi. Maksumiehiksi joutuisivat ennen kaikkea Suomi, Ranska, Tanska, Luxemburg, Belgia ja Italia. Agenda 2000-paketissa on tarkoitus päättää EU:n tuloista ja menoista koko seuraavalla budjettikaudella, vuosina 2000-06, ja valmistella unionia vastaanottamaan uusia jäseniä Itä-Euroopasta.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat