Eduskuntaa uhattiin itsemurhaiskulla Facebookissa

Internetin yhteisöpalvelu Facebookissa on esitetty uhkaus eduskuntaa vastaan. Joku käyttäjistä perusti profiilin, jonka nimi on "Jos tämä sivu saa 10 000 fania, räjäytän itseni eduskuntasalissa".

Tieto uhkauksesta alkoi levitä tänään puolilta päivin, kun Ilta-Sanomat julkaisi asiaa käsittelevän uutisen verkkosivuillaan. Muut viestimet seurasivat pian perässä, ja Facebookissa sivun fanimäärä kasvoi muutamassa tunnissa 500:sta yli 850:een.

Tänä iltana sivua ei enää löytynyt Facebookin haulla. Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön päällikkö Kari Tolvanen sanoi, ettei poliisi ollut ryhmän katoamisen takana. Hän arveli, että sivun perustaja oli itse poistanut sen.

Profiili oli ollut verkossa jo joitakin viikkoja. Ensimmäiset merkinnät sen lokissa olivat tämän vuoden syyskuulta. Tänään liittyneistä faneista monet kirjoittivat, että jäävät seuraamaan, millaisen sopan uhkausten esittäjä on tullut itselleen keittäneeksi.

Eräs toivotti yritykselle mitä parhainta onnea ja menestystä, toinen apinalle nautittavaa linnareissua. Jotkut puntaroivat, mahtaako faniksi ryhtymällä syyllistyä yllytykseen.

Tolvasen mukaan poliisi selvittää, kuka sivun on perustanut.

- Selvitämme aina uhkaukset. Tällainen ei vetele näinä aikoina missään olosuhteissa, Tolvanen sanoi.

"Vaikuttaa kiusalta"

Eduskunnassa uhkaukseen suhtaudutaan vakavasti, vaikkei sitä olekaan luokiteltu kovin vaaralliseksi. Turvallisuussuunnittelija Pekka Katajan mukaan erityisiin turvatoimiin ei ole ryhdytty.

- Enemmän vaikuttaa kiusalta kuin ihan oikeasti todelta. Seuraamme tilannetta, koska kyllä tällaiset uhkaukset täytyy tosissaan ottaa, sanoi Kataja.

Eduskunnalla ei ole tällä viikolla istuntoja.

Suomen viranomaisella eikä suomalaisilla muutenkaan ole mutkatonta tapaa vaikuttaa amerikkalaisen Facebookin sisältöön. Joskus Facebook on poistanut toisen nimiin tehdyn profiilin tai henkilöön kohdistuneen uhkauksen, jos asianomistaja on sitä pyytänyt.

Keskusrikospoliisin rikoskomisario Jussi Hyysalo sanoo, että eduskunnan tapauksessa käyttäjätilin sulkeminen saattaisi kuitenkin olla hankalampaa. Sellaisen pyytäminen kun saatettaisiin Yhdysvalloissa tulkita sananvapauden rajoittamiseksi.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat