Mainos

Eduskunta vapautti sunnuntaikaupan

Eduskunta on hyväksynyt kauppojen sunnuntaiaukiolon laajentamisen äänin 107-53. Odotettu tulos tarkoittaa sitä, että suuretkin kaupat saavat olla auki sunnuntaisin ympäri vuoden kello 12.00-18.00 joulukuun alusta alkaen.

Yhdeksän hallituspuolueiden edustajaa äänesti hallituksen ajamaa muutosta vastaan. Tyhjää äänestivät hallituspuolue keskustan Mikko Alatalo ja Hannakaisa Heikkinen. Äänestyksestä oli poissa 37 kansanedustajaa.

Aukioloaikojen väljentämistä tuki enemmistö hallituspuolueiden kansanedustajista sekä 17 oppositiopuolue SDP:n edustajaa.

SDP:n eduskuntaryhmä meni kahtia äänestyksessä. Aukioloaikojen laajentamista vastusti 18 SDP:n edustajaa. Poissa äänestyksestä oli 10 SDP:n edustajaa.

Vastaan äänestivät myös kaikki paikalla olleet vasemmistoliiton, kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten edustajat.

Keskustan kansanedustajista vastaan äänesti neljä edustajaa, vihreistä kolme, kokoomuksesta ja RKP:stä molemmista yksi edustaja.

Yrittäjät: Kustannukset lisääntyvät

Suomen Yrittäjien mielestä kauppojen sunnuntaiaukiolojen laajentaminen ympärivuotiseksi lisää yrittäjien kustannuksia. Yrittäjävetoiselle, henkilökohtaiseen palveluun perustuvalle kaupalle uudistus on huono. Pienien kauppojen tarjonta on vaarassa supistua. Uudistus lisää myös paineita osa-aikaisen työvoiman käyttöön erikoiskaupassa.

- Sunnuntaiden kannattamattomat aukiolot ovat olleet ongelma jo nyt. Uudistus heikentää kauppiasyrittäjien asemaa edelleen. On tärkeää, että eduskunta edellytti hallituksen antavan selonteon uudistuksen vaikutuksista vuoden 2012 loppuun mennessä, Suomen Yrittäjien johtaja Antti Neimala painottaa.

Eduskunnan hyväksymään lakiin sisältyy säännös, jonka tarkoituksena on helpottaa kauppakeskuksissa toimivien yrittäjien asemaa. Säännöstä täsmennettiin eduskuntakäsittelyssä niin, että aukiolon kannattamattomuus otetaan selkeästi huomioon perusteena, jonka nojalla liikettä voi pitää kiinni.

Kauppakeskusten pakkoaukiolon rajoittaminen on hyvä ja tärkeä uudistus. Nyt on huolehdittava siitä, että kauppakeskuksissa toimitaan eduskunnan tahdon mukaisesti ja noudatetaan uusia pelisääntöjä, Antti Neimala tähdentää.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.