Mainos

Eduskunta väitellyt turvallisuusselonteosta

Vasemmistopuolueet ovat arvostelleet jyrkästi hallituksen aikeita korottaa puolutusmenoja yleistä hintojen nousua enemmän. SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen sanoi eduskunnan keskustelussa, että tämä on käsittämätön arvovalinta. Urpilaisen mukaan ihmisten arjen turvallisuus horjuu ja valtio ottaa muutenkin velkaa miljardikaupalla.

SDP:n arvostelu on mielenkiintoinen seikka, koska viikko sitten valtiopäivien avajaisissa presidentti Tarja Halonen puolusti armeijan määrärahojen kasvattamista mm. puolustusmateriaalin hinnannousun vuoksi.

Hallitus ehdottaa turvallisuuspoliittisesta selonteossa, että yleisen inflaatiokorotuksen lisäksi puolustusmenoihin tehtäisiin vuodesta 2011 alkaen 2 prosentin lisäkorotus.

Lisäjännitettä kiistelyyn korotuksista tuo se, että selonteon valmisteluun osallistunut eduskunnan seurantaryhmä kannatti yksimielisesti vain normaaleja inflaatiokorotuksia.

Myös hallituspuolue vihreät vastustaa puolustusmenoille ehdotettua lisäkorotusta. KansanedustajaJohanna Sumuvuori sanoi ryhmäpuheenvuorossa, että syvän taantuman oloissa sitoutuminen puolustusmenojen pysyvään kasvuun on kestämätöntä.

Puolustusministeri Jyri Häkämies puolustaa tiukasti puolustusmäärärahojen kahden prosentin kasvattamista. Hänen mielestään tällä ostetaan tavallaan aikaa, kun reservin määrä väistämättä laskee.

Jos lähdettäisiin vastakkaisesta suunnasta eli reservin vähentämisestä, se merkitsisi Häkämiehen mielestä käytännössä valikoivaa asevelvollisuutta. Hän muistutti selontekokeskustelussa, että miesten yleistä asevelvollisuutta on pidetty tärkeänä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.