Mainos

Eduskunta tyrmistyi Lavrovin lapsikiistapuheista

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin eiliset lausunnot herättävät hämmästystä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa. Lavrov arvosteli kovasanaisesti Suomen viranomaisten tapaa hoitaa venäläislapsia ja Lavrovin mukaan se ei mene yksiin sivistysvaltion periaatteiden kanssa.

Ulkoasiainvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr) toivoo, että Suomen ja Venäjän ulkoministerit käyvät läpi jossain vaiheessa maiden välistä lapsikiistaa. Haavisto kuitenkin ihmettelee, miksi yksittäisestä tapauksesta on vedetty näin rajuja johtopäätöksiä.

- Käytännön asiat pitäisi hoitaa lastensuojeluviranomaisten tasolla. Vierastan vähän, että ulkoministerit näin voimakkaalla kädellä puuttuvat yksittäisiin tapauksiin.

Haaviston mukaan Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovmenee lausunnossaan melko pitkälle

- Herätti kysymyksiä, onko hänellä kaikkia tietoja miten suomalainen lastensuojelu toimii. Minusta tämä ei kuulu maiden väliseen normaaliin vuoropuheluun ministeritasolla.

Lapsikiistan taustalla sisäpoliittiset syyt

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) sanoi eilen, että Lavrovin lausunnot ovat kärjistyneet mediassa. Ulkoasiainvaliokunnan jäsen Aila Paloniemi (kesk) ihmettelee Tuomiojan linjaa. Paloniemi kuitenkin muistuttaa, että hänkin on julkisuudessa olleiden tietojen varassa.

- Tunnen lastensuojelukentän ja meillä ei huvikseen oteta lapsia huostaan. Vääristelyt siitä, että tuhansia venäläislapsia olisi otettu huostaan. Sehän on pöyristyttävää, eikä pidä paikkaansa.

Ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok) pitää epäasiallisena väitettä, että Suomi ei olisi sivistysvaltio. Salolainen epäilee myös Lavrovin tietoja. Salolaisen mielestä Suomen ja Venäjän presidentit voisivat keskustelulla lapsikiistoista yleisellä tasolla.

- Jos tämä vielä äityy, ei ole pahitteeksi että presidentit tästä muutaman sanan vaihtaisivat. Yksttäiset tapaukset eivät presidenteille kuulu.

SDP:n Jouni Backman luottaa Tuomiojan kommenttiin, että Lavrovin lausunto kokonaisuudessaan on ollut asiallinen ja varsinkin venäläinen media on tehnyt yksioikoisia tulkintoja. Kohun taustat ovat Backmanin mielestä muualla.

- Varovaisesti savolaisittain voi sanoa, että kannattaisi enemmän katsoa Venäjän sisäpoliittista tilannetta. En usko, että tässä varsinaisesti on kysymys Suomen ja Venäjän välisistä suhteista tai edes itse asiasta.

Myös Salolainen etsisi lapsikohun syitä Venäjältä.

- Jos Venäjällä on sisäisiä ongelmia, pyritään etsimään virheitä ulkopuolisista ja ulkomailta. Tämä on vanha venäläinen traditio. En lähtisi tätä kuitenkaan liiaksi tulkitsemaan.

Backman pitää hyvänä, että peruspalveluministeri on tarttunut tilanteeseen. Maria Guzenina-Richardson (sd) aikoo keskustelulla lapsiongelmista ministeritasolla vielä tänä syksynä.

- Minusta on hyvä, että ministeri Guzenina-Richardson itse venäjänkielentaitoisena kertoo venäläisille, mikä Suomessa on tilanne ja on hyvä antaa asiallista informaatiota. Suuriin poliittisiin manöövereihin ei kannata ryhtyä.

Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini (ps) ei ollut paikalla ulkoasiainvaliokunnan kokouksessa Britannian matkan takia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.