Eduskunta tutkii tietojenvaihtosopimuksen taustat

Juttu sai alkunsa, kun oikeusministeri Luhtanen ja sisäministeri Rajamäki "siunasivat" USA:ssa sopimuksen, johon liittyy ihmisoikeuksien kannalta epäilyttäviä seikkoja.

Eduskunnan peruslakivaliokunta selvittää, olisiko oikeusministeri Leena Luhtasen pitänyt tuoda EU:n ja Yhdysvaltojen välinen tietojenvaihtosopimus eduskunnan tietoon.

Eduskunnan suuri valiokunta päätti asiasta tänään kuultuaan Luhtasta. Valiokunnan puheenjohtajan Jari Vilénin mukaan lakivaliokunta ja hallintovaliokunta selvittävät keskustelua herättäneen sopimuksen sisältöpuolen.

Oikeusministerin kanta on, että kyseessä on puhtaasti viranomaisten välillä neuvoteltu sopimus, jollaisia ei ole tarvinnut tuoda eduskunnan käsittelyyn. EU:n puolella neuvottelu- ja sopimusosapuolena on ollut EU-syyttäjien virasto Eurojust.

Vilénin mukaan suuri valiokunta oli asiasta toista mieltä. Eduskunnan on tarpeen selvittää, onko nykyisessä käytännössä ollut puutteita ja vastaako oikeusministeriön tulkinta eduskunnan käsitystä perustuslain velvoitteista.

- Oikeusministeri lähtee siitä, että tämänkaltaisissa sopimuksissa, joka nyt on kyseessä, ei ole olemassa perustuslain mukaista perustetta tuoda sitä eduskuntaan, ja meidän tulkintamme suuressa valiokunnassa oli se, että olisi perustetta tuoda se eduskuntaan, Vilén sanoo.

Vilén painottaa, että mitään, mikä kuuluu eduskunnan lainsäädäntöalaan ei voisi eikä saisi mennä eteenpäin ilman eduskunnan käsittelyä.

Jupakka sai alkunsa Helsingin Sanomien viimesunnuntaisesta jutusta, jossa kerrottiin Luhtasen ja sisäministeri Kari Rajamäen "siunanneen" Washingtonissa EU:n edustajina sopimuksen, johon liittyy ihmisoikeuksien kannalta epäilyttäviä seikkoja. Taustalla on pelko terroriepäiltyjen epäinhimillisestä kohtelusta Yhdysvalloissa.

Ei syytä Luhtasta virheestä

Vilénin mukaan sopimus on käsitelty ainakin Britannian ja Ranskan parlamenteissa ja jopa Walesin alueparlamentissa. Keskustelussa kävi ilmi myös, että samanlainen sopimus on tehty myös Norjan ja Romanian kanssa tuomatta niitäkään eduskunnan tietoon.

Vilén ei lähtenyt syyttämään Luhtasta virheestä. Hän sanoi oikeusministerin toimineen asiassa olemassa olevan käytännön mukaisesti. Nyt kun yksittäinen asia on noussut esille, on hänen mielestään tarpeellista selvittää, onko järjestelmässä puutteita, jotka on korjattava.

- Minusta tämä kokonaisuus on ollut hyvä herätys Suomelle, että on syytä ajoittain tarkistaa myös omia käytäntöjämme, Vilén sanoo.

Luhtasella oli valiokunnassa mukanaan valtionsyyttäjä Maarit Loimukoski, joka selvitti sopimuksen sisältöä.

- Ainakin itse olin hyvin tyytyväinen, että valtionsyyttäjä selvitti hyvin selkeästi, että mitään sellaista tietoa ei luovuteta, joka olisi ristiriidassa Suomen oikeuskäytännön kanssa, vaikka sitä tultaisiin meiltä pyytämäänkin, Vilén sanoi. Hän arvioi valiokuntien lausuntojen valmistuvan tammikuussa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat