Mainos

Eduskunta tiukentaa Nizza-vaitioloa

Eduskunnan suuren valiokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan Nizzan huippukokoukseen liittyvät evästykset pidettiin tänään tiukasti salassa. Puheenjohtaja Matti Vanhanen vetosi asiassa perustuslakiin. Sen mukaan jäsenten on noudatettava sitä vaiteliaisuutta, jonka valiokunta on katsonut tarpeelliseksi valtioneuvostoa kuultuaan.

Suomen tavoitteista Nizzassa keskusteltiin suuren valiokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan yhteiskokouksessa tiistaina. Julkisuudessa on kerrottu pääministeri Paavo Lipposen saaneen uuden mandaatin suostua komissaaripaikkojen kierrätykseen EU:n jäsenmaiden kesken. Kokouslähteiden mukaan asia oli esillä enemmänkin informatiivisessa mielessä.

Oma komissaari yhä tavoite

Suomen tavoite on yhä säilyttää oma komissaari. Kierrätys, johon pienet maat saattavat suurten maiden vaatimuksesta joutua EU:n laajenemisen jatkuessa, on kuitenkin yksi vaihtoehto kaukana tulevaisuudessa. Se on esiintynyt Lipposenkin puheissa jo aiemmin. Kokouslähteet vakuuttivat, ettei vaiteliaisuuden syynä tässä asiassa ollutkaan Suomen kanta tai neuvottelustrategia, vaan samassa yhteydessä esille tulleet muiden maiden näkemykset asiasta.

Kierrätyskohua luonnehdittiin liioitteluksi ja myrskyksi vesilasissa. Puheenjohtaja Vanhanen ei halunnut kommentoida millään lailla valiokunnassa esitettyjä näkemyksiä. Hän muistutti, että vaitiolopäätös tehdään keskimäärin yhdestä EU-asiasta jokaisessa kokouksessa. Suuri valiokunta on koolla seuraavan kerran perjantaina. Vanhanen arvioi, että silloin saadaan mahdollisesti käsittelyyn väliaikaraportti Nizzasta. Ainakaan vielä ei ole sovittu mistään viikonloppua koskevasta kokoontumisvalmiudesta.

Vanhanen selosti Nizzaan valmistautumiseen liittyneitä menettelytapoja myös keskustan eduskuntaryhmälle. Ryhmänjohtaja Mauri Pekkarinen sanoi keskustan lähtevän siitä, että kaikilla vanhoilla ja tulevilla EU:n jäsenmailla pitää olla oikeus omaan komissaariin. Tämä koskee ainakin nykyistä laajenemiskehikkoa. Pekkarisen mielestä 28 komissaaria sopii tarvittaessa saman pöydän ääreen.

-Luotan siihen, että meidän edustajamme ovat toimineet tämän keskustan tavoitteen pohjalta, hän vakuutti.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.