Mainos

Eduskunta tarkentaa koulujen kurilakia

Eduskunta joutuu tarkentamaan ehdotettuja säännöksiä siitä, millä tavalla opetusta häiritsevä oppilas voidaan vaikka voimatoimin poistaa luokasta tai koulun alueelta. Eduskunnan perustuslakivaliokunta toteaa, että käytännön kokemusten perusteella mahdollisuus myös voiman käyttöön on tarpeen, mutta eri osapuolten oikeusturvan varmistaminen edellyttää kaavailtua täsmällisempiä kirjauksia lakiin. Perustuslakivaliokunta antoi tänään lausuntonsa hallituksen esityksestä.

Hallituksen esityksen mukaan rehtori tai opettaja voi tarpeen tullen vaikka voimakeinoin poistaa oppilaan luokasta tai muusta koulun tilaisuudesta, ellei häiritsevä oppilas ole totellut hänelle annettua poistumismääräystä. Voiman käytössä pitää ottaa huomioon oppilaan ikä, tilanteen uhkaavuus tai häirinnän vakavuus.

Perustuslakivaliokunta korostaa, että voiman käyttö voi tulla kysymykseen vain hyvin poikkeuksellisesti. Valiokunnan mielestä rehtorin tai opettajan tulee laatia tapahtumasta aina kirjallinen selvitys ja asia on syytä kirjata myös lakiin.

Valiokunta tarkentaisi myös sitä, millaisin edellytyksin ja millaisiin voimatoimiin saa ryhtyä. Minkäänlaisten välineiden käyttö ei olisi sallittua. Tulkintaongelmien välttämiseksi perustuslakivaliokunta täsmentäisi ehdotusta myös siltä osin, onko oikeus voiman käyttöön rehtorilla ja opettajalla yhdessä vai kummallakin erikseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.