Mainos

Eduskunta sanoi "Kyllä" lisäydinvoimalle

Eduskunta on hyväksynyt viidennen ydinvoimalan rakentamisen äänin 107-92. Kaikki kansanedustajat olivat mukana äänestyksessä.

Eduskunta äänesti iltapäivällä lisäydinvoiman rakentamisen puolesta. Kyllä-ääniä annettiin 107. Ei-ääniä oli 92. Ääniä annettiin 199, sillä eduskunnan puhemiehellä, Riitta Uosukaisella ei ole äänioikeutta.

Yksi kansanedustaja ilmoittaa painaneensa ydinvoimaäänestyksessä väärää nappia. Keskustapuolueen kansanedustaja Inkeri Kerola äänesti ydinvoimaa vastaan, mutta sanoo, että hänen tarkoituksensa oli äänestää puolesta. Kerola sanoo, että hän painoi vahingossa väärää nappia.

Keskustan kansanedustaja Inkeri Kerolan napista erehtyminen ei muuta ydinvoimaäänestyksen tulosta, mutta se merkitään täysistunnon pöytäkirjaan.

Vihreät harkitsevat hallituksesta lähtöä

Vihreät ovat sanoneet harkitsevansa lähtöä hallituksesta eduskunnan päädyttyä lisäydinvoiman kannalle.

Vihreän eduskuntaryhmän ja vihreän liiton valtuuskunnan yhteiskokous pidetään Jyväskylässä huomisen puoluekokouksen jälkeen sunnuntaina. Yhteiskokous päättää hallitusyhteistyön jatkosta.

Suurin osa puolueen kenttäväestä on sitä mieltä, ettei yhteistyötä pidä jatkaa kun ydinvoimapäätös on myönteinen.

Lipponen tyytyväinen äänestystulokseen

Pääministeri Paavo Lipponen totesi äänestyksen jälkeen tiedotustilaisuudessa, että eduskunta teki ratkaisun kansallisen harkinnan jälkeen. Lipponen korosti, että lisäydinvoiman myötä Suomi voi saavuttaa parhaiten ilmastopoliittiset tavoitteet sekä turvata kotimaisen energiahuollon ja välttää liiallista tuontiriippuvuutta.

Lipponen toivoi vihreiden pysyvän hallituksessa ydinvoimapäätöksestä huolimatta. -Ympäristöministeri Satu Hassi on onnistunut erittäin hyvin työssään, Lipponen sanoi. Hän sanoi toivovansa, että Hassi jatkaa edelleen ministerinä.

Tunnelma eduskunnan edessä oli ydinvoimaäänestyksen alla rauhallinen. Poliisi odotti tämän päivän mielenilmauksiin vain muutamia kymmeniä mielenosoittajia. Äänestyksen alkamiseen mennessä eduskunnan eteen oli kokoontunut muutama kymmenen ydinvoiman vastustajaa ja saman verran kannattajaa.

Päätöksestä keskusteltiin pikkutunneille

Eduskunta sai äänestystä edeltäneen kolmipäiväisen keskustelurupeamansa asiasta päätökseen puoli kahdelta viime yönä. Keskustelussa ei noussut enää esiin mitään uutta. Ahvenanmaan kansanedustaja Gunnar Jansson ei esittänyt esiin nostamansa juridisen ongelman viemistä perustuslakivaliokunnan käsittelyyn, eikä sitä tehnyt kukaan muukaan.

Jansson sanoi tyytyvänsä asian saamaan huomioon ja julkisuuteen. Tämä takaa hänen mielestään sen, ettei kukaan edustaja elä enää kuvitelmissa, että talousvaliokunnan lisäämilllä ponsilausumilla eli ns. risupaketilla olisi asian kannalta jotain merkitystä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.