Eduskunta sanaili metsäkriisistä laimeasti

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) toivoo, että Stora Enso ja UPM osallistuvat kriisien jälkihoitoon, kuten metsäyhtiöt ovat aiemminkin tehneet.

Metsäyhtiöihin vetosi eduskunnan kyselytunnilla myös elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.). Pekkarisen mielestä on perusteltua odottaa, että merkittäviä irtisanomisia tekevät yritykset osallistuvat kriisien jälkihoitoon.

- Aiemmissa paikallisissa kriisiryhmissä saneeraavat yhtiöt olivat mukana. Sitä samaa toivomme nyt molemmilta yhtiöiltä. Rohkenen uskoa, että ne noudattavat kutsua ja ovat jossakin muodossa mukana. Tähän mennessä kumpikaan näistä yhtiöistä ei ole tullut julki, että olisi valmis tällaiseen, mutta toive on, Pekkarinen sanoi.

Urpilaisen kritiikki torjuttiin

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen hyökkäsi eduskunnan kyselytunnilla hallitusta vastaan kysymällä, miksi hallitus ei ole ajoissa valmistautunut metsäteollisuuden voimakkaaseen rakennemuutokseen esimerkiksi tekemällä etukäteen valmiussuunnitelmia metsäteollisuuspaikkakunnille. Sen sijaan Urpilainen ei kysynyt mitään esimerkiksi Venäjän puutulleista, vaikka tätä odotettiin.

Pääministeri Vanhanen torjui kritiikin ja kertasi muun muassa hallituksen kesäistä päätöstä alentaa metsänmyyntiveroa. Lisäksi Vanhanen muistutti eilisistä avustuspäätöksistä paikkakunnille, joilta tehtaat lopetetaan.

Urpilainen vaati myös lisää työttömyysmäärärahoja ensi vuoden budjettiin, mutta Vanhanen tyrmäsi tämänkin kritiikin lupaamalla lisää rahaa jo tämän syksyn lisäbudjettiin. Työministeri Tarja Cronbergin (vihr.) mukaan työllisyysrahoja on vähennetty, koska työttömyys on vähentynyt.

SDP:n puoluehallitus kyseli puutulleista

Myös SDP:n puoluehallitus syytti aamupäivällä hallitusta saamattomuudesta metsäteollisuuden pelastamisessa. SDP:n mielestä porvarihallituksen saamattomuus on korostunut "epäonnistuneissa neuvotteluissa Venäjän puutullien ratkaisemiseksi ja toimenpiteissä puun saatavuuden vauhdittamiseksi".

Puoluehallitus edellyttää metsäyhtiöiltä yhteiskuntavastuuta päätöksistään. Irtisanomisten yhteydessä yhtiöiden on huolehdittava henkilöstön uudelleensijoittamisesta ja koulutuksesta sekä annettava rahaa kriisikunnille.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat