Mainos

Eduskunta sai Emu-keskustelun päätökseen

Eduskunta sai hieman ennen puoltayötä päätökseen ensimmäisen keskustelunsa hallituksen Emu-selonteosta. Toissapäivänä alkanut keskustelu laimeni loppuaan kohti ja päättyi lopulta hieman yllättäen, kun monet puheenvuoron pyytäneet kansanedustajat eivät enää olleet paikalla.

Keskiviikon keskustelua laimensi myös se, että hallituksesta paikalla oli vain toinen valtiovarainministeri Arja Alho. Pääministeri Paavo Lipponen ei osallistunut sanallakaan kahtena päivänä käytyyn Emu-keskusteluun.

Emu-keskustelun yhdeksi pääkysymykseksi nousi tapa, jolla eduskunta ensi vuoden alussa tulee tekemään lopullisen päätöksensä Suomen osallistumisesta Emun kolmanteen vaiheeseen. Opposition lisäksi myös monet hallituspuolueiden eduskuntaryhmät halusivat lakiesitystä, kun hallitus on kaavaillut asian tuomista eduskuntaan tiedonannon muodossa.

Monet kansanedustajat tuskailivat päätöksenteon vaikeutta, koska kaikkiin vaihtoehtoihin sisältyy monia epävarmuustekijöitä. Kansanedustajia puhutti paljon myös kysymys siitä, onko eduskunnalla tosiasiassa päätösvaltaa vai ratkaistiinko osallistuminen Emuun jo silloin, kun Suomi päätti liittyä Euroopan unioniin. Professori Jukka Pekkarinen ja hänen professoriryhmänsä saivat kansanedustajilta laidasta laitaan kiitoksia Emua koskevasta selvitystyöstään.

Hallituksen Emu-selonteko palaa valiokuntakäsittelyn jälkeen eduskunnan täysistuntoon kesäkuun puolivälissä. EU-asioita käsittelevä suuri valiokunta valmistaa selonteosta mietinnön. Perustuslakivaliokunta ottaa kantaa siihen, millaisessa säätämisjärjestyksessä myöhemmin eteen tuleva Emu-päätös on tehtävä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.