Mainos

Eduskunta saa EU:n perustuslaista selonteon syksyllä

Suomi panee EU:n perustuslain ratifioinnin toistaiseksi jäihin. Hallituksen EU-ministerivaliokunta on päättänyt odotetusti, että perustuslakisopimuksesta annetaan eduskunnalle vain selonteko syksyllä.

Alun perin sopimuksesta oli tarkoitus antaa hallituksen esitys eduskunnan syyskauden alussa.

EU:n huippukokous päätti viime viikolla, että perustuslain ratifioinnissa otetaan tauko ensi vuoden alkupuolelle. Ratifioinnin jatkoa käsitellään uudelleen Itävallan puheenjohtajakaudella. Huippukokous totesi julistuksessaan, että Ranskan ja Hollannin kansanäänestysten tulokset edellyttävät laajan kansalaiskeskustelun käymistä jäsenmaissa.

Ratifiointi on pantu jäihin toistaiseksi useissa muissakin EU-maissa, eikä se todennäköisesti astu voimaan ainakaan nykyisessä muodossaan.

Britannia päätti keskeyttää perustuslakikansanäänestyksensä valmistelut heti Ranskan ja Hollannin äänestysten jälkeen, muut maat ovat seuranneet perässä sitä myöhemmin.

Tanskan piti järjestää perustuslaista kansanäänestys syyskuussa, mutta se päätettiin perua huippukokouksen jälkeen. Myös Ruotsissa on tarkoitus lykätä syksyksi suunniteltua parlamenttiratifiointia.

Luxemburgissa parlamentti päätti sitä vastoin, että kansanäänestys perustuslaista pidetään alkuperäisen suunnitelman mukaisesti 10. heinäkuuta. Myös Viro on aikeissa jatkaa ratifiointia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.