Eduskunta raivoissaan VR:lle

Kiukkuinen kansalaispalaute ja omat kokemukset junaliikenteen ongelmista alkavat turhauttaa myös eduskuntaa.

VR:n suurta suuttumusta herättänyt lippu-uudistus otettiin puheeksi kyselytunnilla. Keskustan Markku Rossi peräsi omistajaohjauksesta vastaavalta ministeriltä Heidi Hautalalta (vihr.) lipunhinnoittelun oikeudenmukaisuudesta.

Rossi huomautti, että VR on alkanut periä junassa ostettavasta lipusta viiden euron palvelumaksua riippumatta siitä, mikä on matkan pituus tai onko asemalla ylipäätään automaattia tai toimivaa lipunmyyntipistettä.

Edustaja tivasi, onko VR toiminut asiassa oikein ja hyväksyttävästi.

- Kuulostaa epäloogisuudelta ja epäoikeudenmukaisuudelta, Hautala myönsi.

Hautala ja liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) sanoivat keskustelevansa lähipäivinä VR:n johdon kanssa.

- Tasa-arvonäkökulmasta on tullut hyvin paljon palautetta lapsiin ja vanhuksiin kohdistuneista palveluista. Ei voi olla niin, että terveen järjen käyttö ei olisi meidän rautatieyhtiössä sallittua, Kyllönen totesi.

Kaksi eri maailmaa

SDP:n Maarit Feldt-Ranta sanoi, ettei junamiehen vaimona tunnista VR:n henkilöstölehdestä koko yhtiötä.

Hehkutus lippuongelmien jäännistä historiaan ja junien kulkemisesta ajallaan eivät vastaa lainkaan matkustajien käsitystä tilanteesta.

- Me seisomme päivittäin laitureilla rankkasateessa odottamassa junia, jotka tulevat myöhässä ja istumme tuntitolkulla viikoittain junissa, jotka eivät kulje ajallaan.

Feldt-Rannan mielestä raideliikenteen palvelutaso on Suomessa lyhyessä ajassa täysin romahtanut. Hän vaati hallitusta puuttumaan tilanteeseen kovalla kädellä.

Oras Tynkkynen (vihr.) sanoi, että VR ei ole virasto, mutta se tuntuu kohtelevan asiakkaitaan yhä hallintoalamaisina. Hän kyseli, miten VR:ään saadaan iskostettua asiakkaita kunnioittava ja palveleva asenne, joka loistaa poissaolollaan nykyään.

Hautala lupasi, että eduskunnan viestit menevät perille. Kyllönen myönsi, että asiakas ei ole pitkään aikaan ollut suomalaisen joukkoliikenteen kehittämisen ytimessä, ja se pitäisi saada sinne takaisin.

- Kun sata vuotta on tehty toisella toimintamallilla, se ei muutamassa vuodessa valitettavasti korjaannu.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat