Mainos

Eduskunta puimaan EU-tulokkaiden siirtymäaikoja

Uusien EU-maiden työntekijöiden tulo Suomeen on vapautumassa vappuna. Hallitus ehdottaa siirtymäajoista luopumista.

Virolaisten ja muiden uusien EU-maiden työntekijöiden tulo töihin Suomeen on vapautumassa vappuna. Hallitus ehdottaa eduskunnalle annettavassa selonteossa, että siirtymäajoista luovutaan.

Selonteko on määrä antaa eduskunnalle perjantaina. Eduskunta käy selonteosta lähetekeskustelun ensi tiistaina.

Siirtymäajat ovat koskeneet kahdeksaa vappuna 2004 EU:hun liittynyttä maata. Selonteossa katsotaan, että myöskään romanialaisten ja bulgarialaisten töihintuloa Suomeen ei ole tarpeen rajoittaa sen jälkeen, kun maat aikanaan liittyvät unionin jäseniksi.

Selonteosta sovittiin samalla kun eduskunta alkuvuodesta 2004 hyväksyi määräaikaisen siirtymäaikalain, jolla on rajoitettu työvoiman vapaata liikkuvuutta uusista EU-maista. Laissa todettiin, että kahden vuoden mittaista siirtymäaikaa voitaisiin tarvittaessa vielä jatkaa, jos työvoiman vapaa liikkuvuus uhkaa tuoda häiriöitä työmarkkinoille.

Selonteko valmisteltiin yhteistyössä eri ministeriöiden, työmarkkinajärjestöjen ja muiden etujärjestöjen kanssa. Ne pääsivät sopuun selonteosta ja sen johtopäätöksistä noin kuukausi sitten.

Etenkin ammattiliittojen keskusjärjestö SAK vastusti pitkään siirtymäajoista luopumista. Kantoja lievensivät selontekoon tehdyt kirjaukset siitä, että hallitus muun muassa selvittää mahdollisuuksia rekisteröidä uusista EU-maista tulevat työntekijät. Tämä helpottaisi työvoiman liikkuvuuden seurantaa ja työehtojen valvontaa.

Lisäksi selonteossa todetaan, että hallitus jatkaa työehtojen valvonnan tehostamista alihankinta- ja vuokratyössä. Näitä uudistuksia selvittävän työministeriön työryhmän määräaika umpeutuu tämän viikon perjantaina.

Kolmantena osiona hallitus kaavailee kaikista EU-maista tulevien kansalaisten rekisteröintijärjestelmää. Näin tiedettäisiin, ketä Suomessa on töissä ja kenen palveluksessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.