Eduskunta pohtii Kosovon rauhanturvaamista

Kansanedustajat ottavat tänään kantaa suomalaisten rauhanturvaajien lähtöön Nato-vetoiseen Kosovo-operaatioon.

Ennen hallituksen selontekoa asiaa käsittelivät ulkoasiain- ja puolustusvaliokunnat. Eduskunta voi joutua äänestämään asiasta, koska Kosovon rauhanturvaajien valtuudet voimankäyttöön ovat perinteistä rauhanturvaamistoimintaa laajemmat.

Suomalainen rauhanturvapataljoona lähtenee Kosovoon elo-syyskuun vaihteessa. Presidentti Martti Ahtisaari sanoi eilen, että Kosovon rauhanturvajoukkojen johtosuhteista syntynyt kiista ratkennee nopeasti.

Lipponen: Kosovo-operaatio lain mukainen

Hallitus ei näe nykyisen rauhanturvaamislain kannalta ongelmia siinä, että Suomi lähtee mukaan Kosovon turvallisuusjoukkoihin. Pääministeri Paavo Lipponen korosti eduskunnan Kosovo-keskustelun aluksi, että kysymys on YK:n turvallisuusneuvoston valtuuttamasta operaatiosta.

Lipposen mukaan Kosovon turvallisuusjoukkojen tehtävät, toimintatavat ja voimankäyttösäännökset eivät olennaisesti poikkea Bosnia-Hertsegovinassa toimivasta SFOR-operaatiosta. -Molemmissa säännökset mahdollistavat voimankäytön itsepuolustukseksi sekä tehtävän turvaamiseksi. Voimankäytön on oltava luonteeltaan reaktiivista eli osapuolten sopimuksen vastaisesta toiminnasta johtuvaa ja tilanteeseen nähden rajoitettua, Lipponen sanoi.

Hallituksen eduskunnalle antama Kosovo-selonteko on rauhanturvaamislain edellyttämä menettely. Hallituksen on ennen päätöksen tekemistä kuultava eduskuntaa, jos operaatioon liittyy perinteistä rauhanturvaamista laajempia voimankäytön valtuuksia. Lopullisen päätöksen suomalaisten joukkojen lähettämisestä tekee tasavallan presidentti valtioneuvoston esityksestä.

Lipponen kertoi eduskunnalle, että ennen lopullista päätöstä on vielä selvitettävä eräitä asioita. Avoinna ovat edelleen suomalaisten osallistumisen ajoitus sekä tarkka sijoittuminen osaksi kansainvälisiä turvallisuusjoukkoja.

-Odotamme vielä virallista pyyntöä ja vahvistusta siitä, mille valvonta-alueelle suomalaiset rauhanturvaajat sijoittuisivat, Lipponen sanoi. Lipponen muistutti eduskunnalle myös presidentti Martti Ahtisaaren keskeisestä roolista Kosovon tilanteen rauhoittamisessa.

Keskusta esitti varauksia Kosovo-operaatiolle

Suurin oppositiopuolue keskusta epäilee, että Kosovo-operaatioon osallistuvat suomalaisjoukot saattavat joutua mukaan sellaisiin toimiin, jotka eivät ole sopusoinnussa Suomen rauhanturvalain kanssa.

Keskustan ryhmäpuheen eduskunnan Kosovo-keskustelussa esittänyt Juha Korkeaoja moitti hallituksen selontekoa puutteelliseksi. Korkeaoja viittasi YK:n päätökseen, jonka mukaan turvallisuusjoukkojen tehtävänä on mm. valvoa tulitaukoa ja tarvittaessa pakottaa kriisin osapuolet siihen sekä riisua aseista Kosovon vapautusarmeijan joukot.

Korkeaoja korosti, että Suomen rauhanturvalaki ei salli rauhaanpakottamista. Hän jäi kaipaamaan hallituksen selonteosta arviota siitä, ovatko YK:n päätöksessä mainitut tehtävät sellaisia, joihin Suomen lain puitteissa voi osallistua. Hän muistutti myös eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan aiemmasta kannanotosta, jonka mukaan Suomen ei tule osallistua sellaiseen operaatioon, johon "osaksikaan" sisältyy rauhaanpakottamista. Oman kantansa Korkeaoja muotoili niin, että "Suomen tulisi tavoitella Kosovon operaation osalta vahvaan perinteeseemme nojaavan toimintatavan jatkamista".

Korkeaoja puuttui myös suomalaisen rauhanturvajoukon kokoonpanoon. Hän korosti, että osallistumisen tulee olla aidosti vapaaehtoista eikä minkäänlainen vetoaminen valmiusjoukkositoumuksiin saa tulla kysymykseen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat