Mainos

Eduskunta pohtii EU:n perustuslain ratifiointia

Osa kansanedustajista pyrkii Ylen tietojen mukaan saamaan EU:n perustuslain ratifioiduksi jo juhannukseen mennessä. Neuvoa-antavaa kansanäänestystä kannattaneet sen sijaan ovat jääneet vähemmistöön eduskunnassa.

Paineet EU:n perustuslakisopimuksen hyväksymiseksi eduskunnassa näyttävät lisääntyvän.

SDP:n ja kokoomuksen keskuudessa kannatuksen on arvioitu olevan laajaa. Myös eduskunnan kahden keskeisen valiokunnan puheenjohtajat ovat Ylen tv-uutisten mukaan sopimuksen nopean hyväksymisen kannalla.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari ja EU-asioihin keskittyneen suuren valiokunnan puheenjohtaja Jari Vilén tukevat perustuslaillisen sopimuksen hyväksymistä jo ennen kuin Suomen EU-puheenjohtajuuskausi alkaa heinäkuun alussa. Nopeimmillaan sopimus voitaisiin hyväksyä jo ennen juhannusta.

Eduskunta tai hallitus eivät ole tehneet päätöksiä päätöksenteon aikataulusta. Perustuslakivaliokunta ilmoitti aiemmin tänään haluavansa hallituksen harkitsevan sopimuksen hyväksymistä ja siihen liittyvien lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisen erottamista toisistaan.

Valiokunta huomauttaa lausunnossaan sopimusta koskevasta selonteosta, että voimaansaattamislaista voidaan tarvittaessa antaa myöhemmin esitys.

Perustuslakivaliokunnan mielestä jää poliittisen harkinnan piiriin, ryhdytäänkö Suomessa nykyisessä tilanteessa myöskään ratifioimaan sopimusta.

EU:n perustuslakisopimuksen ei uskota tulevan voimaan sellaisenaan, kun se hylättiin Ranskan ja Hollannin kansanäänestyksissä.

Kansanäänestys ei saanut tukea

Valiokunnan enemmistön mielestä sopimuksesta ei ole tarpeen järjestää neuvoa-antavaa kansanäänestystä.

Vähemmistöön jääneet vasemmistoliiton ja vihreiden edustajat sekä varapuheenjohtaja Arja Alho katsoivat, että valiokunnan olisi tullut lausunnossaan puoltaa ennen ratifiointia tapahtuvaa kansanäänestystä.

EU-asioita käsittelevän suuren valiokunnan on määrä esittää omat näkemyksensä ratifioinnista viikon kuluttua ulkoasiainvaliokunnalle, joka käsittelee selontekoa. Pääministeri Matti Vanhanen on sanonut hallituksen harkitsevan tilannetta eurooppalaisen keskustelun ja eduskunnan tulevan kannanoton valossa.

Vilén on korostanut, että ratifiointi olisi hyvä tapa osoittaa Suomen sitoutumista unioniin puheenjohtajakaudella. Sitä ovat kannattaneet myös mm. EU-komissaari Olli Rehn ja eduskunnan puhemies Paavo Lipponen.

Sen sijaan enemmistö Suomen EU-parlamentaarikoista vastustaa sopimuksen vahvistamista, koska se ei kuitenkaan tule sellaisenaan voimaan. Tälle näkemykselle löytyy paljon kannatusta myös eduskunnasta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.