Mainos

Eduskunta palasi lomilta

Valtiopäivien avauspuheenvuorossaan presidentti Halonen otti esille muun muassa elinkautisvankien armahdusmenettelyn sekä tulevat eurovaalit.

Valtiopäivät on avattu tänään perinteiseen tapaan.
Juhlallisuudet alkoivat kello 12 ekumeenisella jumalanpalveluksella Helsingin Tuomiokirkossa.
Iltapäivällä presidentti Tarja Halonen avasi valtiopäivät eduskunnassa.

Presidentti Halonen haluaisi uudistaa elinkautisvankien armahdusmenettelyn. Presidentti muistutti valtiopäivien avauspuheessaan, että elinkautisesta vankeudesta voi vapautua nykyisin vain tasavallan presidentin armahduksella. Siitä on tullut näiden vankien säännöllinen vankilasta vapauttamisen muoto. Halosen mielestä elinkautisvankien päästämisestä vapauteen tulisi ennemminkin päättää tuomioistuimessa.

Hallituksen on määrä antaa näiden valtiopäivien aikana eduskunnalle esitys alkujaan 1800-luvulta peräisin olevan rangaistusten täytäntöönpanoa koskevan lainsäädännön uudistamiseksi.

Presidentti Halonen otti puheessaan esille myös lähestyvät Euroopan parlamentin vaalit. Hän toisti toiveensa kansalaisten aktiivisesta osallistumisesta kesäkuun vaaleihin. Suomessa ei ole presidentin mukaan keskusteltu juurikaan siitä, että unionin perustamissopimusten muutokset ovat lisänneet EU-parlamentin valtaa. Halonen piti tarpeellisena pohtia, miten edistämme meille tärkeitä asioita paremmin myös siellä.

-Aktiivinen, parlamentin toimivaltaan kuuluviin asioihin keskittyvä ja kotimaan tuntoja seuraava europarlamentaarikko voi antaa merkittävän panoksen myös Suomen ja suomalaisten puolesta. -Vastaavasti olisi syytä pohtia, miten Euroopan parlamentin jäsenten panosta voitaisiin vahvistaa kotimaisessa yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa, presidentti sanoi.

Koskinen ymmärsi presidenttiä


Oikeusministeri Johannes Koskinen ymmärtää presidentti Tarja Halosen halun uudistaa elinkautisvankien vapauttamismenettelyä.
-Presidentin kannalta on kiusallista, että presidentin armahdus on ainoa tapa vapauttaa ehdottomasta vankeustuomiosta. Useissa muissa maissa on rinnalla muunkinlainen tapa, Koskinen sanoi valtiopäivien avajaistilaisuuden jälkeen.

Lipponen muistutti arvovallan vaalimisesta

Puhemies Paavo Lipponen muistutti omassa puheenvuorossaan kansanedustajia eduskunnan arvovallan

Paavo Lipponen puhui lyhyesti.

vaalimisesta. Lipposen mukaan kansanedustajilla itsellään on merkittävä rooli siinä, miten kansalaiset kokevat edustuksellisen demokratian.

-Jokaisella kansanedustajalla on omassa toiminnassaan suuri vastuu parlamentin arvovallan ylläpitämisestä, korosti Lipponen.

Varsinainen eduskuntatyö alkaa huomenna vasemmistoliiton välikysymyksellä. Välikysymyksen aihe on tuotannon siirtäminen ulkomaille ja työpaikkojen lopettaminen Suomessa.

Lipposen puhe herätti hämmästystä

Monia kansanedustajia ihmetytti tiistaina eduskunnan puhemiehen Paavo Lipposen puheen suppeus ja muodollisuus. Lipponen on ottanut herkästi kantaa eduskunnan ulkopuolella mm. EU-politiikkaan. Eduskunnan edessä hän kuitenkin vaikeni näistä asioista. Eduskunnan puhemies ei osallistu eduskunnan käymiin keskusteluihin. Hänellä ei ole vuosittain montaakaan tilaisuutta esittää näkemyksiään täysistunnossa suoraan kansanedustajille ja kansalaisille.

Entinen pääministeri Anneli Jäätteenmäki olisi odottanut Lipposelta hieman korkeamman profiilin puhetta.
-Eduskunta on kuitenkin Suomen arvokkain foorumi. Sitä tulisi silloin myös käyttää, Jäätteenmäki korosti.
-En muista että olisin puhemiehen puhetta koskaan kuullut näin lyhyenä. Sisältökin oli aika lyhyt. Ehkä siinäkin kävi marssijärjestys selväksi: Lipponen puhui lisärakennuksesta ja presidentti ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

Vihreiden Tuija Brax epäili kuulleensa Lipposelta tämän ehkä kaikkien aikojen tylsimmän puheen.
-Lipponen on käyttänyt selvästi hirvittävän poliittisia puheenvuoroja milloin missäkin maakuntapaneelissa, mutta nyt kun hän viimeinkin esiintyy eduskunnan edessä, niin hän ei sano mitään.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 03.02.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.