Mainos

Eduskunta päätti Suomen linjasta EU-neuvotteluissa

Eduskunta linjasi tänään Suomen tavoitteet tulevissa neuvotteluissa EU:n perustuslaista. Hallituksen jo muotoilemat tavoitteet hyväksytiin ilman merkittäviä muutoksia.

Eduskunta päätti tänään Suomen tavoitteista EU:n perustuslakineuvotteluissa.

Eduskunta on lyönyt lukkoon Suomen tavoitteet edessä olevia EU:n perustuslakineuvotteluja varten. Hallituksen ehdottamat linjaukset hyväksyttiin ilman olennaisia muutoksia. Opposition kaikki muutosesitykset kaatuivat iltapäivän äänestyksissä.

Eduskunta äänesti muun muassa siitä, pitäisikö Suomessa järjestää neuvoa-antava kansanäänestys uudesta perustuslaillisesta sopimuksesta. Perussuomalaisten Timo Soinin ehdotus kansanäänestyksestä hylättiin luvuin 141-36.

Enemmistö oli samalla kannalla kuin eduskunnan ulkoasiainvaliokunta, joka jätti asian tässä vaiheessa avoimeksi. Valiokunta kirjasi mietintöönsä, että päätös kansanäänestyksen järjestämisestä riippuu mitä suurimmassa määrin poliittisista arvioista, ja niitä voidaan luotettavimmin tehdä vasta, kun uuden sopimuksen lopullinen sisältö on selvillä.

Sitoutumista kansanäänestykseen jo tässä vaiheessa kannattivat äänestyksessä vasemmistoliitto, vihreät, perussuomalaiset sekä osa kristillisdemokraattien edustajista. Vihreiden mielestä vasemmistoliiton ja perustuslaillisten halu nostaa asia äänestykseen jo nyt ei välttämättä ollut järkevää. Taustalla oli pelko, että häviötä tulkittaisiin ikään kuin eduskunta olisi nyt torjunut kansanäänestyksen järjestämisen.

Soini ehdotti myös, että eduskunta olisi vaatinut kristillisten arvojen kirjaamista Euroopan unionin perustana oleviksi arvoiksi. Ehdotus hylättiin äänin 162-13. Hylättyjen ehdotusten roskakoriin päätyi myös Suvi-Anne Siimeksen ehdotus, että sotilaallisten turvatakuiden kirjaaminen EU-sopimukseen pitää estää vaikka veto-oikeutta käyttämällä. Eduskunnan enemmistö myötäili hallituksen toivetta, että sen käsiä ei sidottaisi ennakolta ja että neuvottelujen lopputulosta arvioidaan aikanaan kokonaisuutena.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.