Mainos

Eduskunta päättää lisäydinvoimasta vuonna 2010

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) paaluttaa vireillä olevien ydinvoimalahankkeiden poliittisen käsittelyn aikatauluja.

Ministeri arvioi, että valtioneuvosto vie periaatepäätöksen eduskuntaan alkuvuonna 2010.

- Kun (ydinvoimalan) hakijoita on useampia, eduskuntakäsittely vaatisi enemmän aikaa, ehkä kolmesta viiteen kuukautta. Hyvissä ajoin ennen syksyä 2010 asia olisi eduskunnan osalta käsitelty pois, kaavailee Pekkarinen.

Pekkarinen määritteli aikataulut tavattuaan kolmen ydinvoimayhtiön edustajat. Lupaa seuraavalle ydinvoimalalle on hakenut Teollisuuden Voima, mutta ministeriö odottaa Fortumin jättävän oman hakemuksensa syksyllä ja Fennovoiman joulukuussa.

Pekkarinen toistaa myös aiemman kantansa siitä, että työ- ja elinkeinoministeriössä hakemukset käsitellään ratkaisevilta osin yhtä aikaa.

- Olisi aika erikoista, jos kuukautta tai kolmea kuukautta ennen hakemuksen jättänyt saisi etulyöntiaseman. Mutta vuotta kahta ei voida ryhtyä odottamaan, rajaa Pekkarinen.

Ministeri varoo ottamasta kantaa siihen, montako uutta ydinvoimalaa Suomeen ensi vuosikymmenellä tarvitaan.

Hän muistuttaa, että hallituspuolueet ottavat kantaa tulevaan sähköntarpeeseen ja tuotantomuotoihinkin kesällä tarkentuvassa ilmasto- ja energiastrategiassa.

"Pillinsoittaja leikkikehään"

Pekkarinen puuttuu ydinvoimayhtiöiden väliseen kiistelyyn käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta. Teollisuuden Voiman ja Fortumin omistama loppusijoitusyhtiö Posiva ei ole ollut halukas käsittelemään kilpailevien yhtiöiden jätteitä.

- Jos tulee tilanne, että mää en leiki sun kaa ja sää mun kaa, niin periaatteessa leikkikehään voi tulla pillinsoittaja. Toivomme, ettei pillinsoittajalle ole tarvetta, kuvailee ministeri.

Valtio voisi siis määrätä Posivan loppusijoittamaan myös Fennovoiman ydinjätteet, jos yhtiö saisi luvan ydinvoimalan rakentamiseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.