Mainos

Eduskunta leikkaamassa kansaneläkettä

Eduskunta ei muuttanut lakiesitystä kansaneläkkeen pohjaosan leikkaamisesta tänään, kun asiaa käsiteltiin toista kertaa. Hallituksen esitys pohjaosan leikkauksen jatkamisesta voitti äänestyksessä luvuin 71-41. Tyhjää äänesti 86 kansanedustajaa. Lakiesityksen mukaan vuonna 1996 aloitettua kansaneläkkeen pohjaosan leikkaamista jatketaan edelleen. Nyt leikkauksen määrää aiotaan kuitenkin vähentää 20 prosentista 17,3 prosenttiin. Mikäli laki hyväksytään, kansaneläkkeen pohjaosa alenee ensi vuonna 11 markkaa kuukaudessa aiottua vähemmän.

Leikkaus koskee noin 380 000 eläkeläistä ja leikkauksen suuruus on 66 markkaa. Näin ollen pohjaosan määräksi jää 171 markkaa. Uudet työeläkkeelle päässeet eivät ole saanet lainkaan pohjaosaa, jos työeläke on ylittänyt tietyn markkamäärän.

Äänestyksessä hyväksyttiin myös sosiaalivaliokunnan esittämät kaksi ponsilausumaa. Toisessa hallituksen edellytetään pysäyttävän leikkaamiset lainmuutoksella, mikäli valtion taloudellinen tilanne näin sallii. Nyt pohjaosa on suunniteltu pudotettavaksi nollaan vuonna 2001.

Hallituksen on myös pikaisesti selvitettävä niiden henkilöiden määrä, joiden työeläkettä on vähennetty pohjaosan määrällä. Lakiesityksen tarkoituksena on varmistua siitä, että kenenkään eläkeläisen käteen jäävä nettotulo ei alentuisi ensi vuonna. Esityksen mukaan pohjaosan alentaminen aiennetaan ensi vuoden helmikuun alusta tammikuun alkuun. Näin kansaneläkkeen alentaminen voisi toteutua samaan aikaan, kun uudet ennakonpidätysperusteet tulevat voimaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.