Mainos

Eduskunta kiisteli poliisien valtuuksien lisäämisestä

Vihreät ja vasemmistoliitto pitivät useita kohtia poliisin valtuuksien lisäämiseen tähtäävässä esityksessä arvelluttavina.

Poliisin valtuuksien lisääminen herätti jyrkkiä epäluuloja ja vastarintaa vihreiden ja vasemmistoliiton riveissä eduskunnan palautekeskustelussa tänään.

Hallituksen esityksessä lisätään poliisin valtuuksia muun muassa peitetoiminnassa, valeostoissa ja televalvonnassa. Vihreät ja vasemmistoliitto pitivät useita valiokunnan mietinnössään hyväksymiä määritelmiä liian ylimalkaisina, epätäsmällisinä tai muutoin arveluttavina.

Punavihreässä oppositiossa epäiltiin, että yleisurheilun MM-kisojen vuoksi kiirehditty lakiesitys vie osaltaan suomalaista yhteiskuntaa poliisivaltion suuntaan. Vasemmistoliiton Pentti Tiusanen aisti vasikoinnin, valeostojen ja peitetoiminnan maailmassa liikkuneen takavuosien Miami Vice -etsiväsarjan henkeä ja "ramboilua".

Tiusanen huomautti, että kun poliisi osallistuu rikoksen tekoon, astutaan harmaalle vyöhykkeelle. Tällaista suuntausta hän ei soisi suomalaisessa yhteiskunnassa näkevänsä.

Vastaväittäjikseen vihreät ja vasemmistoliitto saivat kokoomuksen, eritoten edustajat Petri Salon ja Ahti Vielman, jotka katsoivat, että nykyrikollisuuteen on kyettävä vastaamaan samalla mitalla.

Kiistely äityi paitsi opposition sisäiseksi, myös valiokuntien väliseksi. Lakivaliokunnan puheenjohtaja Tuija Brax ja edustajat arvostelivat sitä, että hallintovaliokunta jätti lakivaliokunnan lausunnon huomiotta useissa kohdin. Mietintöön jätetyn vastalauseen mukaan hallintovaliokunta sivuutti muun muassa lakivaliokunnan kannan siitä, että peitetoiminnan on kohdistuttava yksilöityyn henkilöön tai henkilöryhmään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.